Jesen 2021: Ideje za pravljični oddih v naravi

Sonce spleta zlate niti, ptički se selijo na jug, po strunah vetra pa zopet zašumi rumeno listje. K nam je prišla jesen! To je letni čas, ko otroci zopet odidejo v šolske klopi in ko dozorijo jabolka, hruške ter grozdje. Zunaj pogosto pritisne mraz, mi pa se radi zapremo med štiri stene. Za vas imamo nekaj idej, kako lahko izkoristite še zadnje tople sončne žarke v naravi.

Poletje nam je, kot kaže, že pomahalo v slovo, ponovno pa nas pozdravlja hladno in nekoliko mokro jesensko vreme. Če tudi vi to jesen želite ohraniti dobro počutje in zavidljivo dober imunski sistem, v vaše natrpane urnike obvezno dodajte še oddih v naravi.


Gozdna pravljica

Narava se nam pred zimskim počitkom pokaže v svoji najlepši podobi, njene barve do izraza pridejo predvsem ob toplih sončnih dneh. Jesen nas vsako leto postreže s pravo gozdno pravljico. V prihodnjih nekaj mesecih bo gozd zažarel v vsej svoji lepoti, sprehod skozenj pa bo zagotovo zbistril vaše misli in vas pripravil na nove zmage. V drugi polovici septembra se navadno začne sezona nabiranja gob, prav tako pa mnogi hitijo nabirati tudi kostanj.

Jesen je kot nalašč za družinske sprehode po gozdu.
Peka kostanja

Eden boljših razlogov, zakaj jeseni obiskati gozd, je nedvomno kostanj.  Če imate srečo in ga opazite prvi, se domov zagotovo ne boste vrnili praznih rok. Nabiranje jesenskega sadeža je zelo zabavno opravilo, a še bolj veselo je, ko je ta spečen in pripravljen za pokušino. Najbolj okusen je, če je spečen kar na prostem (še posebno na žaru!).

Ali sploh obstaja kaj boljšega kot sveže pečen kostanj?
Negovanje vrta

Vrt nas skozi celo leto razvaja s sezonskimi dobrotami, zato je prav, da se mu zahvalimo s primerno nego. Najsi bo to zelenjavni, sadni ali okrasni vrt, jeseni je vanj potrebno vložiti nekaj truda in ga pripraviti na zimski počitek. Največkrat za to poskrbimo z zbiranjem listja in odpadnih vej, s sajenjem jesenskega rastlinja in s primernim gnojenjem. Na pomoč lahko pokličemo tudi naše najmlajše in poskrbimo za oddih po napornem šolskem dnevu. Kaj vse moramo še postoriti pred prvo belo odejo, si lahko preberete tukaj.

 

Povzeto po: iskreni.net in govorise.metropolitan.si