Dom in okolica: Opravila, ki jih morate postoriti še pred zimo

Leto je spet naokoli in kaj kmalu bodo sosednji griči ponovno objeti v snežno odejo. Še pred tem pa nas čakajo nekatera nujna jesenska opravila v in okoli hiše.

Poleti večino časa preživimo zunaj in na dopustu. Tako kar pozabimo na dom in na dejstvo, da se hladni dnevi bližajo nevzdržno hitro. Kaj vse je torej priporočljivo postoriti še preden nam na vrata potrka zima?


Ogrevanje

Še pred začetkom kurilne sezone se prepričajte, da vaša naprava deluje brezhibno. Preglejte grelnik vode in poglejte, če morda kje izteka tekočina. Naprave servisirajte še pred hladnimi dnevi, saj se boste le tako izognili dolgim čakalnim vrstam. Obvezno preglejte baterije v detektorjih za ogljikov monoksid. Če je potrebno, jih zamenjajte. Pred kurilno sezono pa si nikar ne pozabite priskrbeti tudi goriva.

Poskrbite za topel in prijeten dom med zimo.
Streha

Ob slabšem vremenu, večjih nalivih in močnejšem vetru dobro preglejte streho. Če vam pušča ali če opazite morebitne nepravilnosti, je pravi čas, da streho popravite. Tega opravila pozimi pač ne boste mogli postoriti kvalitetno. Prav tako preglejte tudi žlebove in jih očistite. Jeseni boste to vajo zaradi listja primorani večkrat ponoviti. Svetujemo vam, da pregledate in ocenite tudi stanje vaše izolacije.

Pred zimo dobro preglejte vašo streho.
Okna

Jesen je zaradi manj intenzivnega sonca primeren čas za pomivanje oken. S tem boste v notranjost doma spustili še zadnje tople sončne žarke in kdo ve, morda boste celo za nekaj dni odložili začetek kurilne sezone. Poleg samega čiščenja oken obvezno preverite tesnila. Če je potrebno, jih zamenjajte.

Poskrbite za čista okna in preverite tesnila.
Drevesa

Veje dreves na vrtu porežite tako, da se ne bodo dotikale strehe in žlebov. Odstranite vse suhe veje, saj so v primeru močnega vetra lahko nevarne za streho in žlebove. Po njih pa se prav tako lahko v hišo pretihotapijo živalice.

Sajenje rastlin

Med jesenska opravila nedvomno spada tudi sajenje in presajanje rastlin, še posebno grmovnic. V tem obdobju se namreč konča rastna doba in prav zato je zdaj odličen čas, da presadite kakšno rastlino.

Če pa ste bili letos še posebno pridni in ste že postorili prav vse, si za preganjanje dolgčasa lahko preberete ta članek.

Povzeto po: deloindom.delo.si in nadlani.si