Kako učinkovito organizirati kuhinjo?

Lepo organizirana kuhinja je ključnega pomena za funkcionalnost in vaše zadovoljstvo – še posebej, če v kuhinji preživite veliko časa. Premišljeno organizacijo potrebujejo predvsem tisti, ki imajo zelo majhno kuhinjo in je treba izkoristiti vsak kotiček, pa tudi tisti z zelo veliko kuhinjo – da so pripomočki in živila premišljeno razporejeni in na dosegu.


Prvi korak: prepoznajte, kje so težave

Če reorganizirate svojo kuhinjo, je treba najprej prepoznati, kaj vam ni všeč in kje se težave pojavljajo. Če kuhinjo na novo postavljate, temeljito razmislite in naredite načrt. Če torej kuhinja ni prazna, jo najprej spraznite – vsako sleherno stvar odstranite iz polic in predalov.

Drugi korak: vse podobne stvari združite

Imate veliko loncev in ponev? Dajte jih na prvi kup. Kozarci in skodelice? Drugi kup. Posode za solato in kosmiče? Tretji kup. In tako naprej. Hrano razvrstite na podoben način. Živila, ki jih uporabljate vsakodnevno, naj bodo na nižjih policah oziroma v bolj dosegljivih predalih. Na vrhu naj bodo tista, ki jih uporabljate redko.

Za manjše stvari uporabite posode in organizatorje

Manjša živila, na primer začimbe, čaji, kava, pa tudi večja živila, kot so pakirane testenine, je najbolje shranjevati v posebnih organizatorjih, ki jih lahko kupite v skoraj vseh trgovinah, kjer prodajajo pripomočke za dom. Tako jih boste imeli skupaj na enem mestu in bolje organizirane.