Kis je edino čistilo, ki ga potrebujemo za čiščenje tal

Živimo v časih, ko tehnologija prevzema vse dele našega življenja, zanimivo pa je, da se vsaj na nekaterih področjih vedno bolj želimo vračati k naravi in uporabljati izdelke, ki so čim bolj naravni. Ena izmed takšnih so tudi naravna čistila, ki ne vsebujejo kemikalij. In najboljši je zagotovo beli kis, ki je postal glavno čistilo pri pospravljanju stanovanja. Kis je zelo dostopen, poceni in varen. Lahko ga uporabimo na prav vseh površinah in celo pri čiščenju preprog.


Kako tla očistimo s kisom

Kis lahko uporabljamo na vseh površinah; laminat, les ali ploščice. Kako se ga uporabi:

  • Najprej posesajmo tla, da odstranimo vso umazanijo in prah. To je še posebej pomembno na lesenih tleh, saj bo vsaka razbitina, ki je nismo pobrali, med pomivanjem dodobra opraskala les.
  • Zmešajmo 1/2 kozarca destiliranega belega vina s toplo vodo.
  • V kis namočimo krpo in pomijmo tla. Če ga uporabljamo na lesenih tleh, krpo ožamemo kolikor se da.
  • Ni potrebno, da kis dejansko obrišemo s tal, saj se lahko posuši na zraku, tla pa se izredno hitro sušijo.

Kako s kisom očistimo preprogo

Kis je izredno primerno čistilo za tla, primerno pa je tudi za čiščenje preprog. Kako očistimo tla, smo predstavili zgoraj, spodaj pa sledijo navodila, kako lahko s kisom očistimo preprogo:

  • Lahko pripravimo sprej, ki vsebuje kis in z njim poškropimo tla. Da ne bodo smrdela po kislem, zmešamo čajno žličko sode bikarbone, eno jedilno žlico kisa in dve skodelici tople vode. Mešanico dodamo v plastenko z razpršilom in popršimo po preprogi.
  • Odstranimo madeže. Ko preprogo umažemo, ne smemo drgniti, ampak najprej s krpo popivnamo madež. Nato madež popršimo z mešanico, ki jo sestavlja pol skodelice belega kisa in pol skodelice vode, počakamo, da začne delovati in ponovno popivnamo. Pred kisom lahko uporabimo še sodo bikarbono, oboje bo zagotovo odstranilo madež.
Zakaj deluje?

Moč kisa je v njegovi kislini, saj ima pH 2.5. Je izredno efektiven pri raztapljanju umazanije, kot so tudi madeži rje. Sicer ni uradno priznan kot razkužilo, vendar ima nekaj razkuževalnih lastnosti.

Ko naslednjič ne bomo vedeli, kako očistiti trdovraten madež, ali se bomo odločili, da bomo uporabljali predvsem naravna čistila, je beli kis, zagotovo najboljša rešitev. 

Povzeto po: apartmenttherapy