Poenostavimo spomladansko čiščenje; vsak dan pospravljajmo le 10 minut

Spomladansko čiščenje je neke vrste ritual, ki ga obenem vsi po malem sovražimo, a vseeno tudi obožujemo. Sovražimo predvsem zato, ker nam bo temljito čiščenje vzelo celoten vikend, ki bi ga lahko preživeli na bolj koristen način. A zakaj ne bi takšnega opravila razbili na deset minut na dan? Tako bo naše domovanje vedno pospravljeno, mi pa tudi ne bomo s strahom pričakovali vikenda.


Ponedeljek: Pospravimo posteljo

Postiljanje postelje je zagotovo ena najbolj močnih stvari, ki jih lahko naredimo zjutraj. Prvič je povsem preprosto. Še bolj pomembno pa je, da bomo imeli občutek, da smo že navsezgodaj zjutraj dejansko nekaj naredili. In ne glede na to, kako se bo dan razvil, bomo vedeli, da nas doma čaka postlana in mehka postelja.

Torek: Pobrišimo vse površine, ki jih običajno ne

Večina med nami ne briše tal tako pogosto, kot bi bilo potrebno, zato lahko v sklopu spomladanskega čiščenja pobrišemo vse tisto, kar ponavadi izpustimo. Pomijemo pod kavčem, pod posteljo in vseh težko dosegljivih mestih, na katere pogosto pozabimo.

Sreda: Pomijmo koš za smeti

Koš za smeti uporabljamo vsak dan in tudi smeti redno odnašamo, pozabimo pa na sam koš, ki hitro lahko postane povsem umazan in kuhinja začne smrdeti. Popršimo ga z dezinfekcijskim čistilom in ga dobro podrgnimo s krpo ali najlonsko krtačo.

Četrtek: Pospravimo kavno mizico

Na kavni mizici se hitro začnejo nabirati revije, knjige in ostale drobnarije. Čas je, da jo pospravimo. Kavna mizica je osrednji predmet v naši dnevni sobi, zato je izredno pomemebno, da nanjo ne pozabimo. Namesto revij nanjo položimo sveče ali dekoracijo.

Petek: Pobrišimo pulte

To sicer delamo vsakodnevno, a če želimo dobro očistiti, nam bo to vzelo več kot minuto dela. Vse stvari prestavimo in obrišimo z antibakterijskim čistilom. Zanimivo ali celo strašljivo je, koliko drobtin se skriva za kavnim aparatom ali za koritom.