Kuharija: Recepti za praznično peko, ki jih morate poskusiti!

Prišel je čas dobrot. Čas, ko iz kuhinje zadiši po sveže pečenih piškotkih in potici, čas, ko mize dobijo praznično preobleko. Čeprav je do božiča še kar nekaj dni, ni nikoli prezgodaj za praznično peko. Za vas smo poiskali nekaj slastnih receptov, ob katerih se vam bodo že med branjem cedile sline.

S praznično peko lahko doma ustvarimo pravo zimsko božično idilo. V hiši je toplo, zunaj pada sneg, mi pa se sladkamo s svežimi dobrotami. Le brž poiščite vašo knjigo z recepti in si vanjo zapišite sledeče mamljive recepte.


Mehiška vroča čokolada

V hladnih zimskih dneh se najlažje pogrejemo kar s skodelico čaja. No, vsake toliko (ali pa kar vsak dan) pa si naše brbončice zaslužijo sladko eksplozijo okusov. Kot nalašč za takšne dni pa je mehiška vroča čokolada. Postopek priprave je zelo enostaven!

Sestavine:
  • 250 g temne čokolade
  • 940 ml mleka
  • 1/2 žličke mletega cimeta
  • 4 kapljice vanilijeve esence
  • 2 dl sladke smetane
Priprava:

V manjšo kozico nalijemo približno dva centimetra vode ter vanjo nadrobimo čokolado. Kozico pristavimo na ogenj in segrevamo toliko časa, da se čokolada popolnoma raztopi. Med segrevanjem mešamo, da dobimo tekočo in gladko zmes.

V skledo vlijemo sladko smetano ter jo stepemo z električnim mešalnikom. V kozici nato segrejemo mleko do vretja in ga vmešamo v stopljeno čokolado. Mešanici dodamo še cimet in vanilijo ter na zmernem ognju kuhamo približno dve minuti. Vročo čokolado nato odstavimo z ognja in s pomočjo ročne metlice mešamo toliko časa, da na površini zagledamo mehurčke. Napitek prelijemo v skodelice, po vrhu prelijemo s peno in okrasimo s stepeno smetano.

Posladkajte se z mehiško vročo čokolado!
Piškoti s polento

Vse lepo in prav, a klasični piškoti lahko kaj kmalu postanejo samoumevni in nekoliko dolgočasni. Zakaj ne bi letos pripravili nekaj novega, nekaj odštekanega. Ste že kdaj slišali za piškote, narejene iz polente? Ti so kot nalašč za letošnjo praznično peko. Ko jih enkrat poskusite, se jim ne boste mogli več upreti.

Sestavine:
  • 90 g posebne bele moke
  • 40 g mletih mandljev
  • 80 g polente
  • žlička pecilnega praška
  • 1/4 žličke soli
  • jajce
  • 60 g sladkorja
  • 60 ml oljčnega olja
  • žlica limoninega soka
  • lupinica limone

Za preliv:

  • 100 g sladkorja v prahu
  • 20 ml limoninega soka
Priprava:

V posodi zmešamo jajce in sladkor ter ju stepamo do svetle, puhaste teksture. Med mešanjem postopoma prilivamo olje, na koncu dodamo še limonin sok in lupinico. Dodamo moko, pecilni prašek, sol, polento in mlete mandlje. Temeljito premešamo z lopatko, da dobimo gosto in rahlo lepljivo testo.

Testo nato zavijemo v folijo za živila in postavimo na hladno za približno 30–60 minut. Pečico medtem segrejemo na 170 stopinj ter obložimo pladenj s papirjem za peko. Ohlajeno testo razdelimo na polovico. Eno polovico pustimo na hladnem, drugo pa na pomokani površini dobro razvaljamo (na približno 5 mm). Z modelčki poljubno oblikujemo piškotke in jih sproti polagamo na pladenj. Položimo jih v pečico in pustimo peči 10–12 minut. Piškoti so nared, ko robovi dobijo zlato rjavo barvo. Enak postopek ponovimo še z drugo polovico mase.

Za preliv v širšo skodelico presejemo sladkor v prahu in mu dodamo limonin sok. Mešamo, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Dobiti moramo gladek, sijoč preliv. Ohlajene piškote pomočimo v pripravljen preliv ter jih posujemo s poljubnim posipom, nato pa pustimo, da se preliv strdi in postrežemo. Dober tek in veselo sladkanje!

Piškoti iz polente bodo prava uspešnica letošnjega leta.

Povzeto po: okusno.je in odprtakuhinja.delo.si