Mleko in njegove čarobne lastnosti

Mleko in mlečni izdelki marsikomu predstavljajo težave, zato se jim raje kar izogibajo. Vendar uživanje tovrstnih izdelkov ni edini način uporabe. Mleko nam lahko pride prav tudi pri številnih gospodinjskih opravilih. Preberite si katerih.
Zakaj je priporočljivo uživati mleko in mlečne izdelke?

Mleko je ključen del človekove prehrane, saj poskrbi za dragocen vnos hranilnih snovi v naše telo. Vsebuje laktozo, ki je pomemben vir energije in pospešuje delovanje prebavnega trakta ter povečuje sposobnost telesa za vezavo fosforja ter kalcija. Tudi mlečne beljakovine so bogat vir aminokislin in biološko aktivnih peptidov, našemu telesu pomagajo graditi tkiva, oskrbujejo mišice z energijo, gradijo kosti in krepijo imunski sistem. Za kaj vse pa je mleko še koristno?


Mleko in ribe

Govori se, da naj bi imele zamrznjene ribe skoraj enak okus kot sveže, če jih prej namočimo v mleku. Ko torej vzamete ribe iz zamrzovalnika, jo nekaj časa pustite, da se namaka v mleku.

Suhe in umazane roke

Gospodinjska opravila nikakor niso prizanesljiva do naše kože. Imate tudi vi zaradi takšnih in drugačnih dejavnosti razpokane in umazane roke? No, za vas imamo rešitev. Za tovrstne madeže naj bi bila najbolj učinkovita mešanica ovsenih kosmičev in mleka. Madeži bodo izginili, obenem pa bodo vaše roke mehke, koža pa ne bo več tako razdražena.

Razpokan porcelan

Razbite krožnike in skodelice iz porcelana lahko popravite kar s pomočjo mleka. Razbit izdelek položite v ponev, ga premažite z mlekom, nato pa vse skupaj zavrite. Ko vsebina zavre, zmanjšajte ogenj in kuhajte približno tri četrt ure. Beljakovine, ki se nahajajo v mleku naj bi imele nadnaravno moč odstranjevanja razpok.

Sončne opekline

Mleko naj vam služi kot prva pomoč pri sončnih opeklinah. Najbolj efektivna varianta je, da zmešate mleko v prahu in vodo, ter mešanici dodate še ščepec ali dva soli. Prav tako bo na opečeno kožo blagodejno vplival tudi navadni jogurt.

 

Povzeto po: dominvrt.si in vizita.si