Plesen: Ali tudi vam povzroča preglavice?

Plesen je precej pogosta zgaga, s katero se srečuje vedno več nesrečnežev. Največkrat jo opazimo prepozno, kar pa je glavni razlog, da nam njeno odstranjevanje povzroča takšen trn v peti. V nadaljevanju si lahko preberete, kako plesen vpliva na naše zdravje in kako se je znebiti.
Kako plesen vpliva na zdravje?

Plesen, ki se naseljuje v naše domove je izjemno nevarna. Dolgotrajna izpostavljenost črni plesni lahko povzroči zastrupitev organizma, saj le-te sproščajo toksine. Najpogostejši kazalci zastrupitve so glavobol, kašelj, vnetje grla, vročina, vrtoglavica, slabost in podobno. Če simptome odkrijemo prepozno, lahko vodijo celo v smrt.


Bodite pozorni na zgoraj navedene simptome!

Ali ste vedeli, da niso vse plesni nevarne? Njihovo toksičnost je mogoče dokazati zgolj z laboratorijskimi preiskavami. Ker pa se večina na tovrstne preiskave požvižga, je plesen priporočljivo odstraniti v vsakem primeru. Kako to lahko storimo sami?

Kako se znebimo plesni?

Da bi plesni za vedno pomahali v slovo, moramo najprej odstraniti vzrok nastanka vlage. To pomeni, da poskrbimo za dober ovoj doma. Če ste se pred kratkim odločili za obnovo, vam priporočamo, da se je lotite po trajnem znižanju relativne zračne vlage na 40-60 %. S tem lahko preprečite morebitne nove izbruhe. Šele nato se skupaj lahko lotimo odpravljanja posledic. Ena odličnih rešiteljic je razredčena varekina. Plesen lahko odstranimo tudi s 3 % mešanico salicitne kisline in alkohola. S prejšnjo alternativo se razlikuje po agresivnosti (varekina je bolj agresivna).

Bitka proti plesni se pravzaprav nikoli zares ne konča. Zelo pomembno je, da 3-4 krat na dan dobro prezračimo prostore, tudi pohištvo je občasno potrebno odmakniti od sten. Ti ukrepi so priporočljivi tudi za domove, ki (še) nimajo težav s plesnijo.

Prostore prezračite 3-4 krat na dan za vsaj 3 minute.

V kolikor vam zgoraj navedeni ukrepi ne razrešijo težave, vam priporočamo, da posežete po tako imenovanih malih investicijah. Govorimo o ogrevanju bivalnih prostorov na višjo temperaturo ali redno uporabo razvlaževalca zraka.

 

Povzeto po: vizita.si in dominvrt.si