Sanjski balkon: Cvetje za letošnje poletje

Poletje je pred vrati in čas je, da začnemo z izbiranjem cvetja, ki bo v teh vročih mesecih krasilo naš balkon. Ali ste tudi vi popolnoma brez idej? Nič hudega. Za vas imamo nekaj prisrčnih in nezahtevnih kombinacij, s katerimi boste kot bi mignil prišli do sanjskega balkona.
Na kaj moramo paziti?

Izbira cvetic za balkon je iz leta v leto bolj pestra. Včasih se  je kar težko odločiti, kaj pravzaprav posaditi. Vendar pa naša skrb ne sme biti zgolj vrsta cvetlic. V mislih moramo imeti še mnogo več stvari, kot sta npr. osojna in prosojna lega, dnevna izpostavljenost soncu in podobno. Načeloma velja, da rastline uspevajo tako na soncu kot v senci. Res pa je, da manj kot se sonce dotakne lege, manj cvetov bo krasilo vaš balkon. Rastline potemtakem tudi manj rastejo, poganjki so svetlejših barv, peclji pa so med enim in  drugim listom daljši. Priporočljivo je, da viseče rastline pri balkonskih cvetličnih koritih gledajo naprej ali na stran, vodilne pa nazaj.


Ideje za izbiro rastlin

Še posebno na podeželju si z rastlinami na balkonih prizadevamo ohraniti vaškost in domačnost. Če tudi vi, dragi bralci, stremite k temu, vam priporočamo, da razmislite o pelargoniji, bršljanki in zonalki, visečih nageljnih, petunijah, vodenkah ter fuksijah. Te bodo na vaš balkon ali teraso prinesle tradicionalnost. Za nekoliko modernejši pridih pa zbirki lahko dodate še rumeno zajčjo deteljico, branikomo, bakopo ali diascijo. Te bodo s svojimi majhnimi cvetovi lepo zaobjele in poživile celoto.

Fuksija bo balkon objela z občutkom domačnosti.
Kakšna naj bo barvna shema?

Cvetlice na oknih in balkonih naj bodo barvno povezane z okolico hiše. Enako pomembno je tudi to, da se ujemajo z barvami fasade. Pri izbiri barvnih kombinacij se preprosto ozrite okrog sebe in preverite, v kakšnem okolju živite. Kakšne so barve rož, ki jih imate nasajene na vrtu? Pri mešanju odtenkov velja, da se barve, ki gredo skupaj v vsakodnevnem življenju, dobro ujemajo tudi v balkonskih cvetličnih koritih.

Cvetlice naj se ujemajo z barvami fasade.
Za nekoliko bolj žejne rastline

Rastline, ki zahtevajo nekoliko več zalivanja, je priporočljivo saditi v korita z vodno rezervo. Še posebno dobro se obnesejo takrat, ko nas kak dan mogoče ni doma. To pa nikakor ne pomeni, da lahko rastline več dni pustimo brez oskrbe (še posebno v vročih poletnih dneh).

 

Povzeto po: dominvrt.si in blog.posadi.si