Priprava doma na prihod novorojenčka

Prihod novorojenčka iz porodnišnice je posebna prelomnica v posameznikovem življenju. Na ta dogodek se moramo kar se da dobro pripraviti, saj bomo v naslednjih nekaj mesecih vso energijo vložili v dojenčka. Če si že vnaprej vzamemo nekaj časa za razmislek, kako prilagoditi dom, bomo kasneje imeli manj skrbi in sama skrb za dojenčka bo tako manj stresna.
Prihod novorojenčka iz porodnišnice je poseben dogodek. Poskrbite, da ga boste pričakali s primerno opremljenim domom.

Shranjevanje

Prihod novorojenčka iz porodnišnice je lahko kaotičen, še posebej če se nanj niste primerno pripravili. Pomislite, kaj vse boste potrebovali in najdite mesto za shrambo natanko tam, kjer vam bo to najbolj pri roki. Priskrbite si razne košarice in škatle za shranjevanje vseh potrebščin. Vse stvari pospravite tako, da bodo čim bolj vidne. S tem si boste v prihodnosti prihranili veliko časa.


Praktičnost

Vse potrebščine postavite na vidno mesto. Tako boste prihranili ogromno časa.

Še preden se otrok rodi, dobro premislite, kaj vse boste morali početi. Ugotovili boste, da je ob mizi za previjanje pametno postaviti kakšen koš za smeti in košaro za umazano perilo. Več kot prav vam bodo prišle preproge, ki jih je enostavno očistiti. Kjer bo dojenček spal, poskrbite za zavese ali žaluzije na oknih.

Barve

Otroška soba naj bo kar se da vesel in prijeten prostor.

Pri opremljanju dojenčkove sobe posezite po svetlejših odtenkih, saj naj bi ti dajali energijo. Priporočljive barve so rumena, bež, rožnata, svetlo modra, zelena,… Prostor naj bo kar se da vesel in prijeten, saj boste ogromno časa tam preživeli tudi vi.

Preventiva

V povsem običajnem domu se nahaja veliko stvari in predelov, ki lahko za otroka predstavljajo takšno ali drugačno nevarnost. Z njimi se je dobro seznaniti predčasno. Dojenčkova posteljica naj bo globoka vsaj 50 centimetrov, iz nje pa pravočasno odstranite večje igrače. S tem boste preprečili padec iz posteljice. Otrokov razvoj je namreč presenetljivo hiter, zato ukrepajte pravočasno.

Preden se otrok začne plaziti, si svoje prostore oglejte z njegove perspektive. Spustite se na kolena in pokrijte vse vtičnice, ter umaknite vse, kar je lomljivo in dragoceno in otroku predstavlja kakršnokoli nevarnost.

 

Povzeto po: dominvrt.si