Pust je tu: Kaj dobrega boste spekli letos?

Zima se bliža koncu, na vrata pa že trka najljubši praznik vseh otrok — pust. Pričakal nas bo 13. v mesecu, s krofi pa si bomo mastno postregli 16. februarja. Ni ga čez tradicionalne pustne krofe, a kaj ko bi se letos posladkali še z nečim novim?
Listnati krofi s pisanim oblivom

Listnati krofki so precej bolj enostavni za pripravo kot tradicionalni. Pust je praznik barv in norčij, zato je prav, da tudi vaše dobrote izgledajo temu primerno  —  pisano, kako pa drugače?


Sestavine:
  • 500 g listnatega testa
  • 100 g kremnega sira
  • 120 g sladkorja v prahu
  • 0,3 dl  stopljenega masla
  • 0,2 dl mleka
  • jedilna barva
  • maline, borovnice
  • pisane sladkorne mrvice
  • olje za cvrtje
Priprava:

Listnato testo zvaljamo na približno 0,7 cm debeline. S kozarcem premera 7–8 cm (približno) izrežemo kroge, nato pa še na sredini naredimo manjšo luknjo, da dobimo tipično obliko ameriških krofov. Na hitro ocvremo, da pozlatijo, nato jih položimo na papirnate brisačke.

Z električnim mešalnikom stepemo sladkor v prahu ter kremni sir in jima kasneje dodamo še stopljeno maslo in mleko. Nadaljujemo s stepanjem do kremaste zmesi.

Pripravljen preliv razdelimo v dve ali več posodi. V vsako damo poljubno jedilno barvo ter začnemo s packanjem. Na koncu lahko čez dobrote posujemo še pisane mrvice in maline ali borovnice.

Krofova zloženka

Kdo pravi, da se za pusta spodobi jesti zgolj krofe? S krofovo zloženko boste navdušili vse bližnje in kdo ve, mogoče tudi kakšno maškaro. Priprava je hitra in enostavna, primerna za vsakega kuharja.

Sestavine:
  • 2–3 suhi krofi
  • zavitek vanilijevega pudinga
  • 6 lističev želatine
  • pol vrečke zamrznjenih marelic
  • 250 ml sladke smetane
  • 0,5 l mleka
  • sladkor v prahu
Priprava:

V kozico stresemo zamrznjene marelice, jih sladkamo po okusu in nato pokuhamo. Počakamo, da se zmehčajo in jih pretlačimo s paličnim mešalnikom. Lotimo se kuhanja pudinga (upoštevamo navodila na embalaži).

V hladni vodi namočimo želatino. Ko nabrekne, jo ožamemo in vržemo v vroč puding ter dobro premešamo. Puding pustimo, da se ohladi do mlačnega, vmes ga nekajkrat premešamo, da se po vrhu ne naredi skorjica.

Do čvrstega premlatimo sladko smetano in jo počasi vmešamo k pudingu. Sladkamo po okusu.

Krofovo zloženko lahko stlačimo v kozarčke ali jo oblikujemo v tortico. Na tanke rezine narezane krofe razporedimo po dnu, jih namočimo z mlekom in prekrijemo s plastjo mareličnega pireja. Sledi polovica vanilijeve kreme, nato še enkrat plast krofov (navlaženih), marelic in vanilijeve kreme. Poslastico za vsaj 6 ur postavimo v hladilnik in serviramo.

Kako speči zavidljivo dobre krofe, si lahko preberete v preteklem članku.

 

Povzeto po: odprtakuhinja.delo.si in odprtakuhinja.delo.si