To so triki, s katerimi bo vaš šopek rož v vazi vzdržal dlje časa

Šopki rož so lahko čudovita dekoracija v vašem domu, težava je le v tem, da ne vzdržijo zelo dolgo, saj rože kmalu ovenijo oziroma se posušijo. Iz tega vidika si je včasih lažje omisliti kar lončnice. Kako pa podaljšati svežino in obstojnost šopka?


Dodajajte posebna hranila

V vodo lahko dodajate posebna hranila za rože, ki bodo podaljšala obstojnost rož. Kupijo se v cvetličarnah ali v specializiranih trgovinah za vrtnarjenje.

Redno menjavajte in dodajajte svežo vodo

Seveda je zelo pomembno, da imajo rože nenehno svežo vodo. Če je voda motna, umazana ali postana, bodo prej ovenele. Vodo lahko menjate tudi večkrat dnevno in opazili boste razliko.

Izberite čim bolj “sveže” rože

Ko izbirate šopek, bodite pozorni, da so rože, ki ga sestavljajo, čim lepše. Če se že vidi, da počasi venijo ali se sušijo, se sploh ne odločite zanje. Prav tako je obstojnost vašega šopka odvisna tudi od tega, kakšne vrste rož izberete. Nekatere vrste so veliko bolj vzdržljive in obstojne kot druge. Najhitreje bodo ovenele npr. vrtnice, medtem ko so krizanteme zelo vzdržljive rože.

Poševno prirežite stebla rož

Preden rože postavite v vazo, lahko rožam poševno prirežete stebla na koncu, saj bodo tako lažje in hitreje črpala vodo, šoper bo pa vzdržal dlje.