Toplotna črpalka: Kaj vse morate vedeti?

Toplotna črpalka je po mnenju nekaterih strokovnjakov energetsko najbolj učinkovit sistem tako ogrevanja kot tudi hlajenja prostorov. Preden pa se odločite za nakup le-te, je pomembno, da o njej izveste nekaj pomembnih stvari.
Kaj sploh je toplotna črpalka?

Toplotna črpalka velja za enega najbolj učinkovitih sistemov ogrevanja in hlajenja, pri katerem se od okolice sprejema toplotna energija ter se nato oddaja v ogrevanih prostorih. Pri tem procesu se izkorišča naravni toplotni zbiralnik okolja. Če poenostavimo, je toplotna črpalka nekakšen narobe obrnjen hladilnik, ki navznoter hladi, navzven pa greje. Najbolj učinkovit ogrevalni sistem s toplotno črpalko dobimo, če imamo že vgrajeno stropno, stensko ali talno ogrevanje. V takšnih primerih namreč potrebujemo dokaj nizko temperaturo dvižnega voda (do približno 35 stopinj Celzija). Da pa  bi toplotna črpalka dolgo in dobro delovala, potrebuje redni servis.


Zakaj izbrati toplotno črpalko?

Toplotno črpalko odlikujejo izjemna prilagodljivost, enostavna uporaba, nizki stroški ogrevanja ter številne druge koristi. Njena uporaba je primerna za hlajenje in ogrevanje tako v novejših objektih, sanacijah, lahko pa nastopi tudi kot odlična rešitev pri menjavi neustreznega ali nekoliko zastarelega ogrevalnega sistema. Kljub večji začetni investiciji lahko toplotna črpalka kasneje zniža stroške ogrevanja do kar 75 odstotkov.

Naloga črpalke v poletnih mesecih

Kot že prej omenjeno, toplotno črpalko odlikuje tehnologija, ki ji omogoča, da pozimi greje vaš dom, poleti pa ga hladi. Govorimo o reverzibilnih toplotnih črpalkah. Te imajo vgrajen sistem, ki vlogo uparjalnika in kondenzatorja zamenja. Posledično se obrne proces delovanja, vaše stanovanje pa bo s tem postalo hladno.

Izbira toplotne črpalke ni zgolj denarnici prijazna poteza, pač pa z njo tudi odločilno vplivamo na zmanjšanje emisij CO2, kar pa močno pripomore k čistemu okolju.

Za še več informacij o toplotnih črpalkah obiščite spletno stran dominvrt.si, kjer je na pomembnejša vprašanja odgovoril strokovnjak, ki ga večina pozna iz oddaje Delovna akcija, Bojan Žlebnik.

 

Povzeto po: dominvrt.si