Uredite svoj spomladanski vrtiček

Pomlad je tu in če imate doma majhen vrtiček ali pa velik vrt, bo kmalu nastopil čas, ko se bo tudi tam začela prebujati narava. Ni lepšega občutka, kot občutek, ko na lastnem vrtu vzgojite domačo zelenjavo, jo preprosto utrgate in si pripravite okusno kosilo.  Da bo vaš vrtiček kmalu obrodil sadove, je prav, da že v mesecu marcu in aprilu pričnete saditi in sejati. Kar nekaj rastlin lahko posadite že zelo zgodaj v letu, in sicer takoj, ko tla postanejo primerna za obdelavo.


Pripravite zemljo

Preden se lotite sejanja in saditve, morate na to pripraviti tudi zemljo. Zemlja je čez zimo počivala in si nabirala nove moči. Zaradi vremenskih pogojev je postala zbita in trda, zato je seveda prav, da jo najprej razrahljate. Preden začnete pripravo zemlje, se morate pozanimati, kakšna tla imate in jim prilagoditi obdelavo, a obstaja nekaj splošnih nasvetov za vse vrste tal. Zemljo obdelujte, ko je suha in topla, da ne uničite mikroorganizmov, ki jih vsebuje.  Za rahljanje lahko uporabite vile, in sicer tako, da jih zapičite in zasukate. S pripravo zemlje začnite 2 tedna pred saditvijo ali sejanjem, nič prej, saj bo tako zemlja obdržala optimalne pogoje.

Kapusnice in solatnice

Vaše vrtičke lahko že zgodaj popestrite s kapusnicami ter s solatnicami. Tako lahko posadite zelje, rukolo, solato, redkvico, vrtno krešo, cvetačo, brokoli, grah in bob. Te rastline imajo rade hladne pogoje in prenesejo temperaturo zemlje tudi okoli 5ºC. Seveda jih lahko posadite oziroma posejete še prej, če imate ogrevan rastlinjak ali toplo gredo. Tako boste imeli prvo domačo solato in ostalo zelenjavo na voljo v spomladanskem in zgodnjem poletnem času.

Čebulčki

Pomlad pa je primerna tudi za sejanje čebule iz čebulčkov. Pri čebulčkih je pomembno, da pazite, da bo med posameznimi čebulčki dovolj prostora, in sicer med 8 in 10 cm. Če imate drobne čebulčke lahko pričakujete kakovostnejši pridelek, debelejše čebulčke pa lahko namenite za mlado čebulo in jih sadite bolj na gosto.

Kasneje tudi krompir in korenje

Kasneje v pomladi, ko se bo zemlja še malce bolj ogrela, se lahko lotite tudi sejanja krompirja, topinamburja, korenja ter peteršilja. Pri vaših vrtičkarskih podvigih pa nikar ne pozabite na gnojenje, saj bodi vaši pridelki potrebovali malce spodbude. Spomladi je za gnojenje primerno gnojilo v peletih, ki jih dodajte rastlini, seveda glede na njene potrebe.

M. Č.