VAM JE NEZNOSNO VROČE? OHLADITE SVOJ DOM S TOPLOTNO ČRPALKO!

Saj poznate tisto, ko se ni pametno premakniti niti za centimeter, ker ste v nasprotnem primeru v treneutku popolnoma potni? Poletja postajajo vedno bolj vroča, zato je hlajenje  skorajda obvezno. Klimatske naprave so rahlo moteče, saj iz njih močno piha in ne ohladijo vseh prostorov enakomerno. Rešitev? Toplotna črpalka, ki poleg ogrevanja prostorov in segrevanja sanitarne vode, omogoča tudi hlajenje prostorov.


Poleti, ko se zunanje temperature pogosto dvignejo nad 30°C in ko imamo v Sloveniji veliko sončnih ur, tudi notranje temperature prostorov hitro postanejo neudobne. V poslovnih prostorih tako stanje znižuje delovno učinkovitost, v zasebnih pa znižuje kvaliteto bivanja. Moderna arhitektura se že dolga leta vrti okoli steklenih fasad in velikih odprtih volumnov, kar nam skozi zimo sicer zagotavlja delno pasivno ogrevanje, v poletnih mesecih pa predstavlja velik izziv za senčenje in hlajenje.

Pravo rešitev za vroče poletne dni ima podjetje Kronoterm. Vse njihove toplotne črpalke imajo namreč možnost hlajenja prostorov. Toplotne črpalke Kronoterm imajo razvit popoln sistem za ogrevanje stavbe v zimskem času, v poletnih mesecih pa lahko zagotovijo prijetno sobno temperaturo prostorov. Hlajenje prostorov s pomočjo toplotne črpalke je mogoče z dinamičnim hlajenjem s pomočjo konvektorjev ali pa z mirnim hlajenjem, za kar je potrebna talna ali stensko napeljava. Toplotna črpalka se ne povezuje npr. s klimatsko napravo, kar mnogi zmotno mislijo.

Hlajenje v mislih že od začetka

Toplotne črpalke zagotavljajo hlajenje na dva načina. V aktiven načinu reverzibilnih toplotnih črpalk (zrak/voda) pri hlajenju deluje kompresor črpalke, pri pasivnem načinu (pri toplotnih črpalkah zemlja/voda in toplotnih črpalkah voda/voda) pa pri hlajenju delujejo samo primarne črpalke.

Pri Kronotermu pravijo, da je najbolje, če se funkcijo hlajenja predvidi že ob nakupu toplotne črpalke, zato da se lahko pripravi celotna instalacija, ki je potrebna. Kasneje je namreč težje in finančno veliko bolj obremenjujoče, če se za funkcijo hlajenja odločite kasneje. Investicija v naknadno namestitev konvektorjev je namreč precejšnja, tudi sama namestitev je otežena v že končanem objektu. V kolikor je v objektu že razpeljano talno gretje, se lahko potencialno uporabnik TČ tudi kasneje odloči za funkcijo hlajenja, vendar je pri talnem gretju potrebno upoštevati temperaturno razliko med ohlajeno ploskvijo in prostor, ki ne sme presegati 6 ºC.

Zakaj raje izbrati hlajenje s toplotno črpalko kot klimatsko napravo?

Ena od prednosti je konstantno in enakomerno hlajenje. To zagotavlja manj visokih temperaturnih sprememb, ki so lahko za vaše zdravje neprijetne in negativne. Pri hlajenju prek talnega gretja je hlajenje površinsko in enakomerno v celotnem prostoru, pri klimatskih napravah pa gre za lokalno usmerjeno hlajenje, ki ne zadovolji nujno želenih temperatur v vseh delih prostora. Pri klimatskih napravah je potrebno speljati še odvod kondenza ter redno čistiti filtre. V kolikor filtri niso redno očiščeni in vzdrževani, lahko pride do poslabšanja respiratornih obolenj.

Mnoge skrbi kondenz pri talnem hlajenju, vendar povsem neupravičeno. Simulacije so pokazale, da se za večino podnebnih razmer, ki veljajo tudi za Slovenijo, kondenzacija ne pričakuje. Potrebno pa je prostore mehansko prezračevati in zagotoviti da je temperaturna razlika med ohlajeno ploskvijo in prostorom manjša od 6 stopinj Celzija. Če hladite prostor v katerem je 25 °C,morate tako poskrbeti da površine tal ne ohladite pod 19 °C.

Prihranki so pri hlajenju s toplotno črpalko so visoki, saj gre za eno napravo, ki združuje več funkcij. Za delovanje v veliki meri, skoraj 80 %, izrablja obnovljive vire energije. Pri hlajenju s toplotno črpalko tako tudi ni potrebna (dodatna) zunanja enota naprave, ki največkrat močno kazi stavbo, balkon ali teraso.

Si želite poleti prijetno ohlajen dom? Več informacij o hlajenju s toplotno črpalko najdete na Kronotermovi spletni strani. Vaš klic pričakujejo na 03 703 16 20, lahko pa jim pišete tudi na info@kronoterm.com.