Vrt: Naj letos vaša trata kar zasije!

Ali tudi pri vas doma zaradi aprilskega vremena trata izgleda nekoliko otožno? Čas je, da ji vdahnete nekaj življenja in ji pomagate k boljši kondiciji. Kaj vse je potrebno postoriti za popolno zelenico?
Grabljenje

Še preden želimo zelenico pripraviti na naslednjo sezono, se moramo posloviti od prejšnje. Zgodaj spomladi, še preden trata oživi, jo moramo osvoboditi vseh ostankov listja. Čas je za grabljenje! Z grabljami je potrebno odstraniti vse — od mahu, odmrlih rastlin, plevela in podobno. Z našim projektom lahko začnemo le s čisto površino.


Še pred sajenjem moramo poskrbeti, da je površina čista in dobro pripravljena.
Gnojenje

Za spomladansko gnojenje je priporočljivo izbrati gnojila, ki vsebujejo dušik. Odločite se lahko za gnojila, ki se sproščajo zelo počasi (od šest do devet mesecev). Ta travi omogočajo enakomerno rast. Če ste se odločili za tovrstna gnojila, je pred zimo potrebno zgolj le še eno gnojenje. Takrat izberite pripravek z večjo vsebnostjo kalija in fosforja. Če pa se  odločite za gnojila, ki trajajo zgolj mesec ali dva, je gnojenje pametno ponoviti vsaj dvakrat med časom rasti.

Posadimo travo

Pred sajenjem moramo dobro pripraviti teren. Podobno kot v vrtu. Tam si pripravimo gredice, kamor posadimo zelenjavo, tu pa teren pripravimo travi primerno. Posejemo jo zelo na gosto, če pa to želimo doseči, mora biti posteljica res vrhunsko pripravljena. Preden se lotimo sajenja, moramo trato torej dobro pregrabiti, odstraniti mah, jo prezračiti ter odstraniti odmrlo travo.

Površina je po omenjenih opravilih končno pripravljena, kar pomeni, da je čas za setev. Pri ročni setvi trate je priporočljivo pomešati semena z dvojno količino peska. Sejati je treba najprej v eno smer, šele nato v drugo. Paziti moramo tudi na vlažnost tal. Če so ta res suha, jih hrabro zalijemo še pred setvijo. Prst mora biti ves čas nekoliko vlažna. Po vsem trdem delu je zelenico priporočljivo za nekaj časa prekriti, da nam semen trave ne napadejo lačni ptički.

 

Povzeto po: dominvrt.si in deloindom.delo.si