Spomladanska utrujenost: Kako se je znebimo?

Pomlad je tu. Z njo je prišel tudi čas čarobnih travnikov pisanih rož, toplih sončnih žarkov in marljivih čebelic. Tik za petami pa jim sledi tudi spomladanska utrujenost. Zakaj se pojavi in kako se je znebiti, si lahko preberete v nadaljevanju.
Zakaj “spomladanska” utrujenost?

Spomladanska utrujenost se najpogosteje kaže kot zaspanost, brezvoljnost, nemir, razdražljivost, glavobol, omotičnost in podobno. Zakaj je naše telo tako nesrečno, ko pa zunaj pojejo ptički, medtem ko nas grejejo topli sončni žarki? Odgovor je povsem preprost.


Pozimi se v našem telesu dogajajo nekoliko drugačni procesi kot v toplejših mesecih. Med zimo namreč prevladujejo drugi hormoni kot poleti. Zaradi pomanjkanja svetlobe, se pozimi izčrpajo zaloge serotonina (hormona sreče). Tako v telesu prevladuje melatonin (spalni hormon). Spomladi se razmerje teh dveh hormonov začne obračati. Naše telo za takšno spremembo potrebuje nekaj časa, da se nanjo prilagodi. Dokler se ne vzpostavi novo ravnovesje hormonov, to občutimo kot breme, posledično je telo bolj izčrpano.

Kako si lahko pomagamo?

Spomladanska utrujenost nas običajno spremlja od dva do tri tedne, najpogosteje od sredine marca do sredine aprila. Čeprav bo izčrpanost s časom izginila, si pri tem lahko pomagamo tudi sami. Na urnik si dajte redno telesno aktivnost, priporočljivo na svežem zraku. Aktivnost stopnjujte iz dneva v dan, a pri tem ne pozabite na počitek. Privoščite si dovolj spanca, kuhajte zdrave obroke, poskrbite za reden vnos vitaminov in mineralov.

Čeprav je spomladanska utrujenost res nadležna stvar, nikar ne pozabite uživati v daljših in toplejših dnevih v prebujajoči se naravi. Pa lepo pomlad!

 

Povzeto po: abczdravja.si