Poletje z visokimi temperaturami že nestrpno trka na vrata. Sezona sladoleda je odprta, a vsi dobro vemo, da tiste sladice, ki jih kupimo na plažah in bazenih, vsebujejo več kot preveč sladkorja. Da bi se letošnje poletje sladkali na bolj zdrav, a še vedno okusen način, smo za vas pripravili nekaj receptov za najbolj okusne sladice tega poletja. Nekatere si boste lahko brez slabe vesti privoščili tudi med dieto!
Sladoled brez sladkorja
Kaj? Sem prav prebral? Ali sploh obstajajo sladice brez sladkorja? Ja, prav ste prebrali in ne, zgornjega naslova ni obiskal tiskarski škrat. Sladoled brez sladkorja zares obstaja! In za vas imamo zelo preprost recept. Poudariti moramo, da recept zahteva uporabo strojčka za pripravo sladoleda. Verjemite, ko vam rečemo, da ga ni čez doma pripravljen sladoled!
Sestavine:
- 2,5 dl delno posnete sladke smetane
- 2,5 dl posnetega mleka
- 0,5 skodelice nesladkanega kakava v prahu
- 2 rumenjaka
- 1 vanilijev strok
V kozici počasi segrejte mleko, a ne dovolite, da ta zavre. Dodajte vanilijev strok in pustite kuhati na šibkem ognju približno 20 minut. Medtem z ročnim mešalnikom penasto zmešajte jajčne rumenjake. Po pretečenem času iz mleka odstranite vanilijev strok, ga razpolovite, postrgajte semena in jih stresite nazaj v mleko. Pustite mleku, da se ohladi, ga precedite in vlijte v rumenjake. Dobro premešajte in prestavite v kozico. Tekočini dodajte kakav in kuhajte na šibkem ognju, dokler se mešanica ne zgosti. Pazite, da masa ne zavre! Ko se med mešanjem na žlici pojavi gosta pena, kozico odstavite z ognja. Masi pustite, da se ohladi in ji dodajte smetano. Vse skupaj prelijte v strojček za pripravo sladoleda in sledite navodilom uporabe. Želimo vam veselo sladkanje!
Limonin cheesecake brez peke
V toplejših mesecih nas narava obdaruje z najslajšimi dobrotami tega sveta. Če ste pristaši nekoliko bolj kislih okusov, vam je limonin cheesecake pisan na kožo. Iz domače limone odtrgajte nekaj sadežev in brž v kuhinjo!
Sestavine:
- 110 g piškotov
- 50 g masla
- 25 g sladkorja
- 350 g sira mascarpone
- 75 g sladkorja v prahu
- lupina ene limone
- sok 2 ali treh limon (po okusu)
Za osnovo cheesecake sladice najprej zdrobite piškote. Stopite maslo in ga takoj zmešajte s sladkorjem in drobtinami piškotov. Pekač obložite s papirjem za peko in piškotino testo temeljito razporedite po pekaču (ne pozabite ga dobro pritisniti k dnu). Postavite v hladilnik. Zmešajte sir mascarpone, sladkor v prahu, limonino lupino in sok limon ter mešajte, dokler ne dobite gladke in kremne mase. Namažite po piškotnem testu in ponovno za nekaj ur postavite v hladilnik.
Povzeto po: citymagazine.si in citymagazine.si