Barve: Kako kombinirati sivo in rumeno?

Barve imajo na človeka močan vpliv, zato moramo pri oblikovanju notranjih prostorov dobro premisliti, katere kombinacije izbrati. Barvi leta 2021, siva in rumena, ponujata malo morje možnosti kombiniranja.

Z barvami se izražamo in posledično vplivamo na razpoloženje med štirimi stenami. Čas je, da razmislite o novih, svežih kombinacijah. Če želite biti v koraku s časom, začnite razmišljati o kombinaciji sive in rumene barve. Ta dva odtenka pripovedujeta prav posebno barvno zgodbo, v prostor pa prinašata srečo in prijaznost. Drzna kombinacija navdihuje ter daje upanje za boljšo prihodnost. Le kako ju kombinirati?


Odtenki in prostor

Barve je potrebno prilagoditi prostoru. Različni odtenki lahko prostor bodisi povečajo ali pomanjšajo. Najprej si oglejte, koliko naravne svetlobe imate na voljo. Za manjše prostore z nekoliko manj svetlobe priporočamo, da izberete svetlejše odtenke, v našem primeru rumeno ali svetlo sivo. V večjih prostorih si lahko privoščimo temnejše odtenke in z njimi poudarimo razkošje. Zapomnite si: Temnejše barve prostor zapirajo, svetlejše pa odpirajo.

Temnejše barve prostor zapirajo, svetlejše ga odpirajo.
Kombinacija leta 2021

Elegantna siva in živahna rumena sta bili imenovani za barvno kombinacijo leta 2021. Prva v prostoru deluje zelo odraslo in umirjeno. Oblikovalci jo največkrat kombinirajo z nežnimi pastelnimi odtenki ali celo z naravnim lesom. Rumena barva bo prostore še dodatno poživila, prav tako se lepo ujema k naravnemu lesu, beli ter sivi barvi.

Kombinacija sive in rumene bo še zlasti blizu ljubiteljem industrijskega sloga. Po prostoru se prepletajo zamolkli toni, surovi materiali ter poudarki živih barv.

Kaj še narekujejo svetovni trendi leta 2021, si lahko preberete tukaj.

Previdno z rumeno

Res je, da rumena poživi prostor, a bodite pazljivi, da z njo ne pretiravate. Z nepravilnim kombiniranjem lahko pozornost ukrade napačnim elementom, prostor pa bo posledično izgledal kaotično. Če imate na stenah dekoracije v rumeni barvi, vam priporočamo, da se odločite za nevtralno sivo steno. Močna rumena je lahko zanimiva popestritev za steno za knjižnimi policami ali za steno, kjer visijo črno-bele fotografije. Če pa ste nekoliko bolj drzne narave, lahko z rumeno poudarite tudi okenske okvirje, kamin ali celo vrata.

Rumeno pohištvo je odlično za popestritev prostora.

 

Povzeto po: deloindom.delo.si