Rastline: So res dobre za naše zdravje?

Ste tudi sami ljubitelji zelenja v notranjih prostorih? Rastline niso zgolj dekoracija, ki še dodatno začini hišo ali stanovanje, pač pa vplivajo tudi na naše fizično in mentalno zdravje.

Sobne rastline so postale pravi hit. Stanovanja se spreminjajo v prave urbane džungle. No, te niso zgolj paša za oči, ampak hkrati tudi prispevajo k boljšemu zdravju in počutju. Kako?


1. Več rastlin, manj stresa

Rastline znanstveno dokazano zmanjšujejo stres. Blagodejno naj bi delovale na naš avtonomni živčni ter krvni sistem. Vendar pozor! Pazite, kam postavite kakšno lepotico, saj ni vsaka primerna za npr. spalnico.

Rastline so lepa dekoracija, a obenem blagodejno vplivajo na naše mentalno in fizično zdravje.
2. Domača lekarna v zelenem

Številno zelenje lahko uporabimo v zdravilne namene. Za primer lahko vzamemo aloe vero. Ta ima vrsto blagodejnih učinkov, poletja brez nje pa si niti ne želimo predstavljati. Tako kot aloe vera imajo tudi druge rastline podobne prednosti. Te je pametno izkoristiti in si z njimi napolniti domačo lekarno.

3. Zbogom anksioznost!

Vsi že vemo, da rastline proizvajajo kisik. Ali ste vedeli, da ta proces vpliva tudi na nas, ljudi? Posledično se počutimo manj tesnobne, nekateri pa celo trdijo, da naj bi pripomoglo tudi pri zdravljenju depresije. Nekatere pa ne proizvajajo zgolj kisika, ampak tudi čistijo zrak različnih toksinov. To nedvomno pripomore k boljšemu zdravju in počutju.

Sobne rastline naj bi pripomogle pri zdravljenju depresije in podobnih tesnobnih občutkov.
4. Kreativa na vrhuncu

S kreativnostjo povezujemo tudi barvo rastlin. V študiji, opravljeni leta 2016, so dokazali, da so ljudje z različnim rastlinjem v delovnem prostoru pokazali višjo stopnjo kreativnosti kot tisti brez zelenja. Na kreativo naj bi vplivala tudi prisotnost zelene barve. V raziskavi so bili najbolj kreativni namreč tisti, ki so pisali na papir zelene barve.

Če ste še bolj neizkušeni na področju zelenja in nege rastlin, vas vabimo, da si preberete naš pretekli članek, ki je posvečen vrtnarjem začetnikom.

Povzeto po: dominvrt.si