Zdravje: Ali pes res lahko izboljša naše zdravje?

Pes in zdravje hodita z roko v roki. Kosmatinec ni znan zgolj kot človekov najboljši prijatelj, pač pa tudi pri zdravju igra pomembno vlogo. Kepice dlake ne pripomorejo le k večji telesni aktivnosti, ampak tudi k našemu razpoloženju.
Boljši spanec

Spanje s štirinožnim prijateljem dokazano poskrbi za globji spanec. Pes nas namreč obudi stresa in drugih razlogov za nespečnost. S svojim kožuščkom nas tudi pogreje, če pa se zjutraj z njim še malo pocrkljamo, bomo v dan stopili manj tesnobni in depresivni.


Sklepanje novih prijateljstev

Pes je odlična tema za prebijanje ledu v pogovoru s tujci. Na sprehodu po parku lahko sklepate nova prijateljstva in kdo ve, mogoče boste tam spoznali tudi svojo sorodno dušo. Ljudje, ki imajo kužka, se na splošno počutijo manj osamljene.

Sreča

Že sama misel na majhno kepico dlake je v raziskavah pokazala povišano raven oksitocina, socialnega hormona, nam znanega tudi kot hormon ljubezni. Ta v nas sproža občutek zaupanja, empatije, radodarnosti in zadovoljstva. Crkljanje s kužkom se bori proti kortizolu, tako imenovanem stresnem hormonu, in pomaga ohranjati depresijo na varni razdalji.

Poljubite odvečne kilograme v slovo

Že dvajsetminutni sprehod nekajkrat na teden je več kot dovolj, da se človek znebi odvečnih kilogramov. Ali ste vedeli, da večina programov za hujšanje in zdravil proti debelosti ni pokazala tako dobrih rezultatov? Pes je torej resnično najboljše zdravilo! Njihovi lastniki so zaradi zadostnega gibanja manj izpostavljeni tveganju za prekomerno telesno težo. Preobilnost je namreč povezana s sladkorno boleznijo, srčnimi in možganskimi boleznimi ter tudi rakom.

Štirinožni zdravnik

Psi so v veliko pomoč tudi avtističnim otrokom in podobnim pacientom v bolnišnicah. V zdravstvenih ustanovah po vsem svetu se čedalje pogosteje zatekajo k terapijam s pomočjo psov. Pes se je izkazal kot odličen pomočnik v bitki z demenco. Primerno dresiran kosmatinec bolnike lahko opomni, kdaj je čas za zdravilo ali obisk zdravnika. Poleg tega, je bolnikom tudi mnogo lažje pri srcu, saj imajo ob sebi vedno dobro družbo.

Povzeto po: dobrakarma.si in aktivni.metropolitan.si