Sobne rastline za nekoliko bolj neizkušene vrtnarje

Sobne rastline so vse prej kot mačji kašelj. Če tudi vi obožujete videz teh sobnih lepotic, a nikakor niste kos njihovim zahtevam, imamo za vas dobro novico. Predstavljamo vam namreč nekaj najmanj zahtevnih sobnih lepotic, ki jim bodo kos tudi tisti najmanj talentirani v hortikulturi.

Sobne rastline niso zgolj lep dodatek k domu, pač pa mu dodajo tudi svežino, pozitivno energijo in kanček barve. Prav tako te sobne lepotice poskrbijo za boljšo kvaliteto zraka, boljše fizično počutje, nenazadnje tudi za židano voljo v prostoru. Veliko rastlin zahteva redno zalivanje in gnojenje, na kar pa nekateri kar pozabijo. Le katere so tiste lepotice, ki so najmanj zahtevne za vzdrževanje?


Potos

Potos velja za neizmerno nezahtevno vrsto sobne rastline s številnimi prednostmi. Ima namreč sposobnost čiščenja zraka, prav tako pa lahko tudi vsrka toksine iz preprog. Velja za vzpenjalko oz. plezalko, zato jo lahko ovijete okoli katerega koli predmeta želite, a pri tem pazite na zadostno podporo. Nega te lepotice je dokaj preprosta. Ovijalke potosa lahko zrastejo tudi do dveh metrov in pol, vendar jih lahko po želji tudi pristrižete. Zelo dobro uspeva na povsem običajni sobni temperaturi ter v različnih svetlobnih pogojih. Slaba svetloba ji ne bo škodila, bo pa uničila njeno živahnost in barvno pestrost listov. Preden pa zalijete vašo lepotico poskrbite, da je pred tem zemlja popolnoma suha.

Aloja

Aloja velja za sukulento z dolgimi sabljastimi listi. Mnogi jo poznajo kot rastlino z medicinskimi sposobnostmi. V višino lahko zraste do kar enega metra. Najbolje uspeva na sobni temperaturi z veliko sonca. Ta vrsta sobne rastline ima raje suho zemljo, zato je nikakor ne zalivajte prepogosto.

Bršljan

Bršljan je sicer bolj poznan kot zunanja ovijalka, a jo ima mnogo tudi kot sobno rastlino, saj odlično uspeva tudi v notranjih prostorih. Je zelo nezahtevna vrsta rastline. Ustreza ji praktično vse – tako senčna kot tudi polsenčna lega. Nekateri viri celo trdijo, da naj bi bršljan efektivno čistil zrak v prostorih, kjer je prisotna plesen.

Lirasti fikus

Lirasti fikus s svojimi svetlečimi listi v prav vsak prostor prinese neizmerno veselje. Njegovi listi rastejo vodoravno iz stebla in nas nekoliko spominjajo na glasbilo liro. Drevesu se dopade veliko sonca. Poskrbite za obilno zalivanje, a pazite, da se tega opravila lotite takrat, ko je zemlja popolnoma suha.

Za uspešno gojenje sobnih rastlin vam torej ni potrebno biti izkušen cvetličar. Zavedati pa se je treba, da prav vsaka rastlina zahteva in si zasluži pravilno nego in zadostno skrb. Za vas smo poiskali nekaj najmanj zahtevnih, nedvomno pa smo jih opisali le nekaj od mnogih. Katera pa je vaša najljubša sobna rastlina?

 

Povzeto po: dominvrt.si in tvambienti.si