Barve: Že veste, da lahko vplivajo na nas in kako?

Barve nas obkrožajo na vsakem koraku. Ste vedeli, da vplivajo tudi na počutje? Določeni odtenki lahko izboljšajo našo produktivnost in motivacijo. Že veste, kakšna sporočila oddajajo določene barve?
Barve kot terapija

Barve lahko služijo terapevtskim namenom. Obstaja posebna tehnika zdravljenja, kjer se uporablja različne spektre svetlobe z namenom zdravljenja telesa kot celote. Rečemo ji kromoterapija ali barvna terapija. Tehnika izhaja iz časa starih Egipčanov. Takrat so bolnike zavijali v barvno blago v upanju, da jih pozdravijo. Že takrat jim je bila znana uporaba čaker in 7 osnovnih barv.


Vsak posameznik barve doživlja drugače

Vsaka kultura drugače sprejema barve. Lahko bi rekli, da so čustva, ki jih občutimo pri različnih barvah, naučena. V vzhodni Aziji se na primer ob pogrebni slovesnosti ne spodobi nositi črne, temveč belo. V nekaterih kulturah verjamejo, da črne mačke prinašajo srečo, mi pa to barvo največkrat dojemamo kot barvo zanikanja, žalovanja, praznine in nesreče. Lahko celo paralizira, odvaja energijo in okrepi depresivna stanja.

Na izbiro naših najljubših odtenkov vplivajo številni dejavniki kot so spol, starost in človekov značaj. Raziskave so pokazale, da barve vplivajo tudi na naše počutje. Veliko ljudi jih v prostoru uporablja z namenom, da bi izboljšali produktivnost. Ste vedeli, da se pri delu s podatki aktivira leva možganska polovica, pri ustvarjalnem pa desna? Katere barve torej izbrati?

Modra

Modra je barva miru, sprostitve, tolažbe, zvestobe, varnosti, iskrenosti, zamišljenosti in modrosti. Poskrbi za spanec brez nočnih mor. Nekateri celo trdijo, da blagodejno vpliva na dihala, pomirja um in živce, pomaga pri vnetju oči, zobobolu, vnetju grla in nespečnosti. Zdravila naj bi celo plešavost, opekline, norice, epilepsijo in bolezni ledvic.

Še en namig za vse, ki hujšate: Modri krožniki dokazano zmanjšujejo apetit.

Zelena

Zelena je barva potrpežljivosti in harmonije. V stanovanju ima pomirjevalni učinek. Povezujemo jo z naravo in energijo, mirom, uravnoteženostjo, varnostjo in stabilnostjo.

Vijolična

Vijolična je barva domišljije. Izraža ekstravaganco in željo po prestopanju meja. V pravih merah v stanovanju lahko pričara razkošje in skrivnostno vzdušje.

 

Rumena

Rumena aktivira in poživlja, obenem pa osvobaja pred strahovi. Ima ugoden učinek na človeka, pomaga ohranjati budnost in prispeva h koncentraciji.

Oranžna

Oranžna pomaga spodbujati našo ustvarjalnost, prikazuje ljubezen do življenja, odseva udobje, aktivnost, komunikacijo in energijo.

Rdeča

Rdeča razglaša samozavest, dominantnost in celo nevarnost. Vzbuja vtis glasnosti, mogočnosti in včasih tudi nadležnosti. Predstavlja najbolj nasilno barvo in nas kar sili k aktivnosti. Preveč rdeče lahko škodi, saj naj bi odvračala od mirnega spanca. V prevelikih merah lahko celo povzroči glavobol.

Pravilna izbira barv lahko vpliva na naš nakup. Veliko marketinških agencij to s pridom izkorišča. Izdelki, zapakirani ali označeni z rdečo, bodo prvi pritegnili našo pozornost. Zelena privablja kupce, ki se nagibajo k bio izdelkom. Bela predstavlja čistočo, zato je večina kozmetičnih produktov belih.

Raziskave so pokazale, da ženske na prvem zmenku bolj privlačijo moški, oblečeni v modro, moške pa ženske, oblečene v nekaj rdečega.

Vsak ima prav zagotovo najljubšo barvo. Katera pa je vaša? Kakorkoli že, pomembno je, da v svoje življenje vnesete prav vse. Pri tem pa je pomembno, da se zavedate kakšen vpliv bodo imele na vas.

 

Povzeto po: sensa.metropolitan.si, mladipodjetnik.si, dnevnik.si