Zdravje: Naj bo tudi vaša koža čista in sijoča

Čista in sijoča koža na obrazu so sanje vsakogar. Najstniki in mladina so v neprestanem boju z aknami, starejše generacije pa vsak dan naletijo na kakšno novo gubico. Kaj za vraga hoče naše telo? Preberite si.
Prehrana

Čista in sijoča koža je rezultat zdravega prehranjevanja. Z uravnoteženo prehrano boste zase naredili mnogo več, kot si morda mislite. Koža se namreč čisti tudi od znotraj. Izogibajte se sladkorju in mastni hrani. Poskrbite za zadosten vnos vitaminov in mineralov. Večkrat si privoščite oreščke, ribe, morske sadeže, rdečo peso, avokado, česen in ovseno mleko. Pomnite, da morate biti vztrajni, saj se prvi rezultati pokažejo šele po nekaj tednih.


“Kakor znotraj, tako zunaj”

Koža na obrazu odraža naše notranje počutje. Ste tudi vi opazili, da imate največ aken in podočnjakov prav takrat, kadar ste pod stresom? To ni nikakršno naključje. Ko v življenju naletite na stresno obdobje, si pomagajte z meditacijo, glasbo in telovadbo. Stopite korak nazaj, globoko zadihajte in pomnite, da bo vse še v redu.

Čopiči za nanašanje ličil

Akne so lahko posledica nečistih čopičev za nanašanje ličil. Naj njihovo čiščenje postane del vaše lepotne rutine, sobotnega pospravljanja stanovanja. Priporočamo, da uporabite šampon ali mehko čistilno peno.

Zaslon na pametnem telefonu

Nedavne raziskave so pokazale, da se na zaslonih naših pametnih telefonov nahaja do kar 10-krat več bakterij kot na toaletni školjki. Ste se tudi vi kar zgrozili? Ne pozabite na vsakodnevno čiščenje elektronskih naprav! Mogoče je prav to vzrok za nečisto kožo.

Po telovadbi hitro pod tuš

Tuši v fitnesih res niso ravno najprijetnejši prostori na svetu, a so pomemben korak do čiste in sijoče kože. Znoj na telesu namreč zamaši pore, ogrce in mozolje, kar lahko privede do nepotrebnih vnetij in nečistoč na obrazu in drugod po telesu.

Voda

Zelo pomemben korak je zadostna hidracija. Pijte veliko vode. Lahko si privoščite tudi kakšen nesladkan čaj. Izogibajte se sladkanim in gaziranim pijačam ter alkoholu.

Mlečni izdelki

Poizkusite zmanjšati vnos mlečnih izdelkov. Kravje mleko vsebuje hormone, ki dražijo proizvodnjo maščob in celic na koži. Posledica tega so akne in mozolji. Mleko živalskega izvora lahko zamenjate za sojino, riževo ali mandljevo. V trgovinah lahko izbirate med številnimi nemlečnimi jogurti. Če pa se vam ta korak zdi preveč drastičen, se lahko odločite tudi za posnete in organske mlečne izdelke. Ti vsebujejo manj hormonov.

 

Povzeto po: cosmopolitan.metropolitan.si, angelca.si, aktivni.metropolitan.si