Cvetje na balkonu – poskrbite za cvetočo dobrodošlico!

Cvetje na balkonu ali terasi hišo še dodatno poživi. V toplejših mesecih mnogi občudujemo bujne, s cvetjem obložene balkone. Sama izbira rastlin je zelo pestra. Včasih se je kar težko odločiti, kaj sploh posaditi. Za vas imamo nekaj idej.

Da bi cvetje na balkonu ali terasi doseglo največji potencial, potrebuje pravilno lego in oskrbo. Načeloma drži, da iste rastline uspevajo tako na soncu kot v senci. Vredno si je zapomniti, da manj kot je lega obsijana s soncem, manj bo cvetov. Rastline bodo posledično manj rasle, njihovi poganjki pa bodo svetlejši.


Ohranite “vaškost”

S pomočjo cvetja na balkonih in terasah lahko ohranimo vaški videz hiše. Ena izmed takšnih rastlin je gorenjski nagelj. Poseben je zaradi svojega vonja, ki še posebno pride do izraza v večernih urah. Ustrezata mu predvsem severna ali vzhodna lega. Zelo rad ima zračnost in jutranje sonce.

Na balkonih zelo lepo pridejo do izraza tudi petunije ali surfinije. Te imajo velike, a občutljive cvetove. Glavni pogoj za uspeh so prostorna korita, kakovosten substrat in zdrave, močne sadike. Cvetlice zahtevajo redno zalivanje, dognojevanje in čiščenje.

Priporočamo vam, da v zbirko rastlin dodate še kakšne cvetlice iz novejšega časa, kot so npr. zajčja deteljica, brahikoma, bakopa ali diascija. Z majhnimi cvetovi bodo prav prisrčno poživile celoto.

Sonce – DA ali NE?

Večina rastlin za uspešno rast zahteva obilo sonca. A pri sami izbiri morate biti zelo pozorni na intenzivnost sončnih žarkov na balkonu ali terasi. Med tiste cvetlice, ki dobro prenašajo sonce, spadajo ivanjščice, dalije in bidens.

Veliko cvetic ne mara izpostavljenosti sončnim žarkom. Ene takih so vodenice. Ime so dobile po zelo vodenih listih. Prekomerna sončna svetloba jih lahko celo uniči. Le nekaj ur jutranjega ali večernega sonca prija begoniji zmajeva krila. V senci pa se čez dan raje skrivajo fuksije in gomoljaste begonije.

Tradicija

Včasih smo pri prav vsaki hiši lahko zasledili roženkravte. Se jih še spomnite? Saj veste, kako je sestavljen tradicionalni slovenski šopek. Poleg nageljna in rožmarina mora biti v njem tudi vejica roženkravta. Ta se zadnjih nekaj let počasi vrača na balkone tako starejših kot nekoliko novejših hiš. Rdeča in rožnata cvetoča zvrst roženkravta bogato cvetita vse poletje in se razraščata kot polviseče pelargonije.

 

Povzeto po: dominvrt.si, deloindom.delo.si, arhiv.gorenjskiglas.si in klubgaia.com