Zdravje: Zaščitite se pred klopi z naravnimi repelenti!

Letos smo v pomlad stopili z veliko nogo. Daljši in toplejši dnevi so poskrbeli za prijetno dobrodošlico gozdnim nepridipravom—klopom. Klopi so prenašalci nevarnih bolezni, zato vam polagamo na srce, da se pred sprehodom v naravo primerno zaščitite.

Klopi postanejo aktivni že, ko se temperature dvignejo nad 5 stopinj Celzija. Poznamo več vrst klopov, a v Sloveniji je najbolj razširjen navadni klop. So prenašalci nevarnih bolezni. Nam najbolj znan je klopni meningoencefalitis.


Klopni meningoencefalitis

Gre za resno virusno vnetje osrednjega živčevja. Prvi znaki obolenja se pokažejo v povprečju od sedem do štirinajst dni po vbodu okuženega klopa. Strokovnjaki so bolezen razdelili v dve fazi.

Prva faza: Bolnika daje utrujenost, slabo počutje, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih. Navedene simptome spremlja povišana telesna temperatura. Po koncu prve faze se bolnik počuti že bolje, kar je lahko zelo zavajujoče.

Druga faza: Začetki druge faze običajno potekajo zelo tiho. Pri večini bolnikov gre za meningitis ali meningoencefalitis. Za prvega so značilni visoka vročina, neznosen glavobol, bolečine v predelu vratu, vrtoglavica in bruhanje. Če bolezen napreduje, naštete znake spremljajo še tresenje prstov in jezika, težave z zbranostjo ter različne stopnje motenj zavesti.

Zaščita pred klopi

Najboljša zaščita pred klopi je preventiva. Pred potepom po gozdu vedno oblecite dolga oblačila. Uporabite lahko tudi razpršila in kreme proti klopom, ki jih kupite v trgovinah ali lekarnah. Ste vedeli, da takšne ali drugačne zaščite lahko izdelate tudi sami?

Eterična olja

Ena najbolj efektivnih zaščit pred klopi so eterična olja. Zmešajte od deset do dvajset kapljic eteričnega olja (eterično olje sivke, poprove mete, melise, evkalipta) z vodo. Za še boljši efekt lahko olja zmešate s kisom ali vodko.

Citrusi

Klopi ne prenesjo citrusov. V vodi zavrite narezane pomaranče, grenivko ali limone in pustite vreti približno deset minut. Ko se tekočina ohladi, jo razpršite po telesu.

Kljub številnim zaščitam še vedno obstaja možnost, da se je na vaše telo ali oblačila prikradel klop. Ko pridete domov, se vedno temeljito preglejte, oblačila dobro otresite in jih dajte prati.

 

Povzeto po: dominvrt.si, slovenskenovice.si, sos-klop.si