Jesen je tu, v naših shrambah pa že nestrpno čakajo premnoge sestavine, ki so samo za nas pridno rastle vseskozi vroče poletne dni. Vsak letni čas ima svoje značilne recepte, a jeseni so ti zaradi obilice sestavin še kako slastni! Le kaj bomo v kuhinjah čarali to sezono?
Medtem ko mnogi niso zadovoljni z letošnjim hitrim koncem poletja, nekateri iz svojih zimskih garderobnih omar prav prešerno vlečejo dolga rokava. Všeč ali ne, čas je za tople napitke, jakne in nogavičke! Še posebno veselo bo v kuhinji! Jesen nas razvaja s tisoč in eno sestavino, za katero bi bil greh, če je ne bi uporabili. Le kaj si lahko privoščimo v nekoliko hladnejših dneh?
Jesenska ovsena kaša
Jedi morajo biti še posebno tople, saj nas jesen rada postreže s hladnim vremenom. In ker se po jutru dan pozna, si moramo zagotoviti obilen, zdrav in nasiten zajtrk. Ta opis kar kriči po ovseni kaši. Za nekoliko bolj pristen občutek po jeseni, ji dodamo nekaj skrivnih sestavin, ki jih lahko najdemo v vsaki kuhinji. Tokrat smo se odločili za precej klasične okuse: Jabolko, cimet in rozine.
Za ovseno kašo:
- 90 g drobno mletih ovsenih kosmičev
- 1 jabolko ali hruška
- 500 ml mleka
- 3/4 žličke mletega cimeta
- 30 g lanenih semen
- 1 pest rozin
- 1/2 žličke vanilijevega ekstrakta
Za posip:
- 2 žlici celih ovsenih kosmičev
- 1/2 žličke cimeta
- 2 žlički kokosovega olja
- nekaj jabolčnih krhljev
- javorjev sirup (po želji)
Jabolku najprej odstranimo peške in ga previdno naribamo. V loncu nato zmešamo mleko, ovsene kosmiče, naribano jabolko ali hruško ter rozine. Pustimo, da vre približno 5 do 8 minut. Pri tem koraku moramo biti pazljivi, da se nam mleko ne zažge. Nato dodamo še lanena semena in kuhamo še dve minuti. Z lanenimi semeni bomo nekoliko zgostili kašo, da bo bolj prijetna za obed. Po preteklih dveh minutah lonec odstavimo in v zmes vmešamo še vanilijev ekstrakt.
V ponvi segrejemo kokosovo olje in v posebni posodici zmešamo ovsene kosmiče ter cimet. Popečemo na olju, dokler ne nastanejo hrustljavi kosmiči, cimet pa aromatičen.
Ovseno kašo preložimo v skledice in čeznje posujemo popečene kosmiče ter okrasimo z jabolčnimi krhlji. Po želji jed prelijemo z javorjevim sirupom in uživamo v bogatih jesenskih okusih.
Kostanjev pire
Jesen nas letos razvaja s polnimi žaklji kostanja, ki ga lahko pripravimo na tisoč in en način. Ali ste že slišali za kostanjev pire? Mogoče se sliši nekoliko nenavadno, a vam obljubimo, da si boste po kosilu obliznili prste! Za piko na i pa je priprava tako lahka, da ga bo lahko naredil še kuhar, ki ima dve levi roki.
Sestavine:
- 250 g kostanja
- 1 žlička soli
- 4 večji krompirji
- 100 ml sladke smetane
- 3 žlice masla
- muškatni orešček
Priprava:
Kostanj stresemo v lonec vodo in zavremo. Dodamo mu krompir in kuhamo, dokler ta ni mehak. Ko je krompir kuhan, odcedimo in olupimo kostanje ter jih skupaj s krompirjem stresemo v posebno skledo. Dobro pretlačimo, dodamo smetano, maslo ter začimbe in še toplega postrežemo na jesensko obarvano mizo. Dober tek!
Še več idej, s katerimi boste impresionirali svoje prijatelje, boljšo polovico in taščo, si lahko preberete v lanskoletnem članku.
Povzeto po: recepti.over.net in odprtakuhinja.delo.si