Dom: Kako narediti prostore svetlejše?

Se vam vaš dom zdi nekoliko mračen in mu primanjkuje svetlobe? V takem okolju se hitro lahko počutimo utesnjene, poslabša se nam koncentracija in posledično tudi produktivnost. V nadaljevanju si preberite, kako do svetlejših prostorov v stanovanjskih objektih.
Bele stene
Za svetlejši dom priporočamo svetlejše barve sten.

Če vaš dom nima veliko oken in vam v prostorih primanjkuje naravne svetlobe priporočamo, da se pri barvi sten odločite za belo. Na okna obesite nekoliko tanjše in svetlejše zavese. Problem pomanjkanja svetlobe lahko tiči tudi v umazanih oknih. Poskrbite za čista okna. Tako od znotraj kot tudi od zunaj!


 

 

Temno pohištvo
Izogibajte se kombinaciji temna-temna.

Izogibajte se temnemu pohištvu. Odličen način za dodatno posvetlitev prostora je stekleno pohištvo. Res pa je, da je z njim veliko dela, kar se tiče samega vzdrževanja.

Ogledala

Naj ogledala postanejo vaši najboljši prijatelji. Če jih postavite na prava mesta, lahko ne le osvetlijo prostor, pač pa ga tudi na videz naredijo večjega in bolj odprtega.

Tla
Izogibajte se temnejšim tlom.

Pri samem opremljanju doma poskrbite, da tla ne bodo pretemne barve. Največkrat naredimo to napako, da za barvo stene izberemo temnejšo barvo, nato temnejše pohištvo, za piko na i pa še temna tla. Se vam zdi kaj znano? S temnimi barvami bo namreč prostor izgledal mnogo manjši in bolj utesnjen kot dejansko je. Zato se pri izbiri poda raje odločite za svetlejši laminat ali parket.

Svetli dodatki
Dom lahko postane bistveno svetlejši, če vanj vnesete nekaj svetlih slik.

Če se vam zgoraj našteti nasveti zdijo preveč zahtevni in finančno nekoliko nezmogljivi, se osredotočite na dekoracijo. Dom lahko naredite svetlejšega, če vanj vnesete nekaj dokaj preprostih stvari. Na temno mizo položite svetel prt, na stene obesite svetle slike, na omare in police pa postavite čim več svetlejših dodatkov. Odličen dodatek so npr. rože.

 

 

 

 

 

 

Povzeto po:  dominvrt.si in theeverygirl.com