Zdravje: Kako izdelati domače razkužilo za roke?

Smo v obdobju, ko moramo še posebno čuvati naše zdravje. Z izbruhom koronavirusa v trgovinah in lekarnah po Sloveniji primanjkuje zaščitnih mask za obraz in razkužil za roke. Bakterijam se bomo najbolj učinkovito postavili po robu z rednim umivanjem in razkuževanjem rok. Za vas imamo recept, kako razkužilo za roke narediti kar doma!

V času grip in prehladov je izjemno pomembno, da na naše zdravje pazimo še bolj kot po navadi. Ključno je redno umivanje rok, priporočljivo pa jih je tudi redno razkuževati.


Koronavirus
Simptomi koronavirusa so podobni gripi: Vključujejo kašelj, vročino, zasoplost in težko dihanje.

Glede na nedavne dogodke se zdi, da je potreba po razkužilih in zaščitnih maskah za obraz drastično narasla. Če mogoče še ne veste (kar močno dvomim, saj nas novice obkrožajo na vsakem koraku), se svet že od decembra 2019 bori s smrtonosno gripo koronavirus.

Prvič naj bi se pojavil v kitajskem mestu Wuhan v provinci Hubei. Prizadel naj bi že več sto tisoč ljudi, nedolgo nazaj pa se je nevarnost pojavila tudi v naši bližini. Koronavirus ima simptome podobne gripi. Ti vključujejo kašelj, vročino, zasoplost in težko dihanje.

Da bi se mu izognili, moramo skrbeti za dosledno higieno. Ali ste vedeli, da razkužilo za roke lahko naredite kar doma?

Razkužilo za roke

Ker imajo otroci precej nežno kožo, njihove roke pa pogosto zaidejo tudi v bližino ust, se izogibajmo razkužil, ki so izdelana na bazi alkohola. Potemtakem raje izberite navadno milo in vodo.

Za domače razkužilo za roke potrebujete alkohol (lahko ga kupite v lekarni), aloe vera gel, eterično olje sivke ali cimeta oziroma čajevca in destilirano vodo.

 

V steklenički zmešajte:

  • 1 jedilno žlico alkohola (na spletni strani NIJZ navajajo, naj bo vsebnost alkohola v razkužilu najmanj 60 %)
  • 1/4 skodelice aloe vera gela
  • 10 kapljic eteričnega olja sivke ali cimeta
  • 10 kapljic eteričnega olja čajevca
  • destilirano vodo do vrha stekleničke

Pomnite, da uporaba razkužila ni dovolj za uspešen boj proti bakterijam. Najpomembnejše je redno umivanje rok in večji vnos vitaminov.

Povzeto po: deloindom.delo.si