Domači piškoti: Kako jih shranjevati in ohraniti sveže?

Med počitnicami prav zagotovo v naših domovih velikokrat zadiši po sveže pečenih pecivih. Največji hit predstavljajo domači piškoti, saj je njihova peka hitra in enostavna, končen rezultat pa preprosto božanski. Pogosto se zgodi, da jih napečemo nekoliko več, kot jih dejansko lahko pohrustamo. Kako jih shraniti, da bodo čim dalj časa obdržali kar se da svež okus?
Hranite jih pri sobni temperaturi

Pečene piškote je priporočljivo hraniti pri sobni temperaturi. Mehki, domači piškoti lahko kaj hitro postanejo trdi, hrustljavi pa se zmehčajo. Če se torej želite z njimi sladkati še en teden, jih torej hranite na sobni temperaturi v nekoliko temnejšem prostoru. Če pa želite, da vas počakajo nekoliko dalj časa, jih preprosto zamrznite.


Kako hraniti mehke in kako hrustljave piškotke?

Domači piškoti so najbolj slastni sveži in topli. No, kako pa lahko čim dalj časa ohranimo to svežino? Mehke piškote je potrebno shranjevati drugače kot hrustljave. Nekoliko mehkejše dobrote, kot so medenjaki in podobno, je treba hraniti ločeno od hrustljavih. Da bi ostali mehki še dolgo časa, v neprepustno posodo dodajte rezino belega kruha. Čemu? Le tako bo rjavi sladkor v piškotih ostal mehak, saj se bo vsa vlaga zatekla v kruh.

Podobno kot pri mehkih piškotih, je vlaga sovražnik tudi hrustljavih priboljškov. Hranite jih torej ločeno, saj lahko vlaga mehkih dobrot zmehča hrustljave.

Pri shranjevanju piškotov torej velja, da skupaj ne zapremo različnih vrst, saj se lahko okusi porazgubijo, različna je tudi njihova tekstura. Priporočamo, da za vsako peko torej vzamete drugo posodo za shranjevanje.

 Košček jabolka za dodatno svežino

Domači piškoti se lahko kaj hitro navzamejo okusa in vonja druge hrane. Da bi se temu izognili, med njih dodajte košček jabolka. Ko se rezina posuši, jo brž zamenjajte z novo in tako ohranjajte svežino vaših dobrot. V zakup pa je potrebno vzeti, da bo vlaga iz jabolka nekoliko zmehčala hrustljave piškotke.

Kako pa vi ohranjate svežino vaših dobrot? Smo mogoče na kaj pozabili?

 

Povzeto po: dominvrt.si