Funkcionalna in estetska kuhinja je nuja vsakega doma

Kuhinja velja za osrčje doma. V njej se pripeti marsikaj; Bodisi večerno sproščanje ob žlahtni kapljici, razvajanje brbončic v dvoje, ali pa kracanje domače naloge 5 minut pred šolskim avtobusom. Kako poskrbeti, da bo ta večnamenski prostor funkcionalen in estetski hkrati?
5 delovnih centrov

Kuhinja je resda tudi prostor za druženje, a je na prvem mestu prostor za pripravo hrane. Razporeditev kuhinjskih elementov mora biti takšna, da z njo dosežemo optimalno funkcionalnost. Kuhinja naj bi se delila na pet delovnih centrov:


  1. Shranjevanje živil,
  2. Priprava hrane,
  3. Kuhanje in peka,
  4. Shranjevanje kuhinjskih pripomočkov in posode,
  5. Pomivanje

Delovni centri naj bodo organizirani v zaporedju priprave hrane. Ali ste že kdaj slišali za delovni trikotnik? Govorimo o postavitvi treh najpomembnejših aparatov v kuhinji: hladilnika, pomivalnega korita ter kuhališča. Ti naj bi za kar se da funkcionalno kuhanje stali v trikotniku. Tovrstna postavitev nepogrešljivih elementov kuharjem omogoča najučinkovitejšo izrabo prostora, obenem pa je še najbolj estetska.

Delovni trikotnik.
Kuharjem primerna delovna površina

Za copranje v kuhinji potrebujemo primerno velikost delovne površine. Mnogo pultov in omaric je dandanes narejenih po meri uporabnika, a kljub temu se večina v kuhinji še vseeno srečuje s prostorsko stisko. Vsaka funkcionalna kuhinja uporabniku postreže s tremi prostimi površinami. Prva se nahaja tik ob hladilniku ali shrambi. Namenjena je odlaganju in shranjevanju živil. Drugo najdemo med koritom ter kuhalno ploščo. Zadnja, tretja pa je servirna površina navadno na drugi strani kuhalne plošče.

Poskrbite za dovolj veliko delovno površino.
Talna obloga

Ko govorimo o kuhinjah, nikoli niti ne pomislimo na talne obloge. Napaka. Vsaka funkcionalna kuhinja ima kvalitetno talno oblogo, katera mora biti v prvi vrsti enostavna za čiščenje ter odporna na udarce. Večina kuharjev poseže po ploščicah, precej posrečeno pa izgledata tudi vinil in parket. Če mogoče niste povsem prepričani, kakšna talna obloga je najprimernejša za vaš življenjski stil, kar hrabro povprašajte v bližnjem salonu pohištva.

Če mogoče menite, da je vaša kuhinja potrebna osvežitve, si navdih lahko poiščete v tem članku.

 

Povzeto po: deloindom.delo.si in ambientdizajn.si