Igračke za otroke: Kako jih očistiti in kdaj?

Malčki neprestano raziskujejo, njihove roke in igračke pa kaj hitro najdejo pot do ust. S tem se lahko pojavi nevarnost stika z bakterijami, zaradi katerih lahko tudi zbolijo. Izjemno pomembno je, da se naši najmlajši igrajo s čistimi igračami. Kako jih očistiti in kako pogosto?
Plišaste igračke

Čiščenje plišastih prijateljev je nadležno opravilo. Ob nepravilnem pranju lahko ljubki medvedki  celo izgubijo svojo obliko.  Najbolj “varen” način čiščenja je zagotovo zamrzovalnik. Igračke preprosto pospravite v vrečko in jo postavite v zamrzovalnik za 24 do 48 ur. Pred zamrzovanjem jih lahko celo poškropite z vodo.


Igrače, ki se jih lahko pere v pralnem stroju, potrebujejo čiščenje vsaj enkrat na teden. Perite jih na nizki temperaturi in uporabite prašek, ki je primeren za otroke.

Plastične igračke

Plastične igračke niso primerne za pranje v pomivalnem ali pralnem stroju. V njih lahko ostane voda, ki kasneje ustvari odlično okolje za razvoj bakterij. Najhitrejši in najenostavnejši način je čiščenje z razkužilom. Dandanes se ga poslužuje prav vsako gospodinjstvo.

Plastične igračke lahko očistite z mokro krpo ali razkužilom.

Plastične lutke in podobno lahko očistite z mokro krpo, ki jo pomočite v mešanico vode in milnice. Nato igračo še enkrat prebrišite z vlažno krpo, nato pa jo posušite na zraku ali jo obrišite s suho krpo.

Lesene igračke

Lesene igračke so pogosto prekrite z laki in drugimi zdravju škodljivimi premazi. Priporočamo vam, da se takim izdelkom izogibate in raje poprimete po nebarvanih igračah.

Z malo nege bodo leseni prijatelji razveseljevali otroke še več generacij. Poskrbite le, da ne bodo izpostavljene vlagi in vodi. Tovrstne igrače niso zahtevne za čiščenje. Vse, kar potrebujete sta topla voda in krpa.

S pravilno nego se bo z lesenimi igračkami lahko igralo več generacij.

 

Povzeto po: minirokice.si in deloindom.delo.si