Valentinovo: Ali veste, kakšne so zgodbe cvetlic, ki jih podarite?

Bliža se valentinovo, dan zaljubljencev. To  je čas, ko tisti posebni osebi v življenju podarimo nekaj iz srca. Največkrat posežemo kar po pisanih šopkih in čokoladi. Ali veste, da imajo številne cvetlice prav poseben pomen in da se o njih že stoletja širijo zanimive zgodbe?


Vijolice

Vijolice so kot nalašč za valentinovo. Starodavna bajka narekuje, da so bili sprva cvetovi rastline bele barve in da jih je na vijolično obarvala Kupidova puščica. Divjo vijolico naj bi nekoč uporabljali za ljubezenski napoj. Je kot nalašč za dan zaljubljencev, kajne? Danes vijolice predstavljajo duhovnost ter intuicijo.

Vijolice naj bi postale vijolične zaradi Kupidove puščice.
Miniaturna vrtnica

14. februarja večina poseže po vrtnicah. Rdeče vrtnice veljajo za simbol ljubezni, poguma, lepote in romantike. Slaba lastnost običajnih vrtnic je ta, da zelo hitro ovenijo. Priporočamo vam, da posežete po miniaturnih, saj imajo daljšo življenjsko dobo. Gre namreč za hibridne rastline, ki ohranjajo svojo majhnost. Izbirate lahko med široko paleto barvnih cvetov.

Miniaturne vrtnice imajo daljšo življenjsko dobo kot običajne.
Orhideja

Stari Grki narekujejo, da je orhideja simbol plodnosti in seksualnosti. Danes različnim barvam pripisujemo drugačen pomen. Oranžna predstavlja nepremagljivost in moč, bela popolnost, spoštovanje in eleganco, roza ljubezen in ženstvenost, vijolična naklonjenost in predanost, rumeni cvetovi pa pomenijo prijateljstvo ter dobre želje.

Hijacinta

Hyacinth v grščini pomeni dežna roža. O njej kroži veliko mitov. V Grčiji hijacinto imenujejo cvet spomina na Hyacintha, enega bogov starodavne Sparte. Miti trdijo, da je bil zelo lep mladenič, ki je po nesreči umrl med tekmovanji z Apolonom. Po usodnem udarcu v glavo so na zemljo prikapljale kapljice krvi, iz katerih so zrasle lila-rdeče rože s prekrasno aromo. Žalujoči Apolon je vrsto cvetlice poimenoval po pokojnem prijatelju.

Tudi hijacinte nosijo več barv in prav vsaka ima svoj pomen. Vijolični cvetovi predstavljajo globoko obžalovanje in prošnjo po odpuščanju, bela predstavlja molitev in prošnjo, rumena pa izkazuje ljubosumje.

Zgodovina hijacinte nas ponese nazaj v Grčijo. Njeno ime pomeni dežna roža.

Valentinovo ni zgolj praznik obdarovanja boljše polovice. Na ta dan si moramo vzeti čas za svoje ljubljene. Nekaj idej, kaj početi na dan zaljubljencev, lahko najdete tukaj.

 

Povzeto po: dominvrt.si in sl.monarkinsulation.com