Kako se lotiti vzgoje pasjega mladička?

Pričakujete novega družinskega člana? Preden ga sprejmete v svoj dom, je pommebno, da se pripravite in naučite veliko stvari.


Še preden mladiča sprejmete v dom, poskrbite za vso potrebno opremo

Kaj spada pod obvezno opremo za psa? Povodec, ovratnica, boks, kliker, priboljški in vrečke za pasje iztrebke. Zelo praktične so tudi torbice za priboljške, saj boste tako imeli posladek za vašega štirinožnega prijatelja vedno pri roki.

Pomagajte si s klikerjem

Kaj je kliker? Majhna škatlica, ki ob pritisku v delčku sekunde odda zvok, s katerim lahko zelo natančno označite želen gib vašega psa. Na tak način ga boste naučili veliko trikov, kot so “sedi”, “prostor”, “tačko” itd. Ko kuža uspešno izpolni ukaz, s pomočjo klikerja sprožite zvok in ga takoj zatem nagradite s priboljškom. Tako bo vaš kosmatinec klik začel asociirati z nečim pozitivnim in se bo počutil nagrajenega.

Omislite si boks

Boks, kletko za večjega psa ali ograjico za manjšega psa. Pes potrebuje svoj prostor, kjer se bo počutil varno. Priporočljivo je, da tam spi, je in pije. S pomočjo boksa boste mladiča tudi lažje naučili sobne čistoče.

Poskrbite za redne sprehode

Sprehajanje psa na povodcu je pomemben korak njegove socializacije. Čeprav za mladiče niso priporočljivi dolgi sprehodi, vseeno poskrbite, da se vaš kosmatinec počasi navaja povodca in ovratnice .

Socializacija

Psa morate socializirati. Čimprej ga seznanite z drugimi psi in ljudmi, avtomobili in zunanjimi dejavniki. Vendar pazite, saj psa ni priporočljivo izpostavljati stiku z drugimi psi, dokler ne opravi vseh potrebnih cepljenj.