Orhideja: Kako skrbeti zanjo?

Orhideja ima sloves težavne rastline. Mnogi se raje izognejo takšnemu nakupu, saj naj bi bilo z rastlino “preveč dela”. A temu sploh ni tako. Če se spoznamo z osnovami, bo skrb za orhidejo postala mala malica.

Orhideja je znana kot ena izmed najzahtevnejših rastlin, kar se tiče nege in vzgoje. Prav zaradi tega se je mnogi izogibajo, saj so mnenja, da ji preprosto ne bodo kos. Samo vzdrževanje pa pravzaprav ni tako zahtevno, kot nekateri mislijo. Še vseeno pa je potrebno vedeti nekaj osnov.


Zalivanje

Prekomerno zalivanje je najpogostejši razlog, da orhideja ne uspeva. Koliko vode orhideja pravzaprav potrebuje, je odvisno od vlažnosti, svetlobe, gibanja zraka in mešanice zemlje, iz katere raste.

Kdaj torej zaliti orhidejo? Odgovor: Tik preden se zemlja posuši. Nikakor ne čakajte, da se zemlja popolnoma posuši. Včasih je to lahko na nekaj dni, včasih pa tudi nekaj tednov.

Mešanica za lončnice

Mešanica za lončnico igra veliko vlogo pri uspevanju orhideje. Po navadi mešanica vsebuje mah ali lubje. Pozor! Mah vodo zadržuje, pri lubju pa se bo voda hitreje porabljala. Zalivanje prilagodite mešanici v lončnici.

Gnojenje

Orhideje gnojite s četrtinsko trdnim vodotopnim gnojilom. To storite vsakič, ko zalivate orhidejo. Pri tem uporabite le eno četrtino količine, ki jo priporoča etiketa, dodatno pa zmešajte z vodo. Orhideja naj takšno mešanico dobi vsaj enkrat na teden.

 

Povzeto po: dominvrt.si