Priporočila za načrtovanje pisarne v mansardi

Trendi oživljanja podstrehe stanovanjskih hiš in poslovnih prostorov, so prišli kot odgovor na spoznanje o pomenu osvetlitve z dnevno svetlobo in ugotovitve, kako spreminjajoča se svetloba vpliva na človeka tekom dneva. Prav to spreminjanje je ključno za trden spanec in močan imunski sistem. Pozitiven vpliv dnevne svetlobe in svežega zraka se odraža tudi na naši produktivnosti, učnih sposobnostih ter splošnemu počutju. Ker pa ljudje preživimo 90 % časa v notranjih prostorih, je nujno, da notranje prostore načrtujemo tako, da zagotavljajo čim višjo kakovost bivanja.


Prostor pod streho, v primerjavi z običajnimi prostori v nižjih nadstropjih, nudi več možnosti za izkoristek tako osvetlitve kot zračenja. Znano je, da skozi strešno okno v prostor dobimo vsaj dvakrat več svetlobe kot skozi fasadno, vertikalno okno in do trikrat več svetlobe kot skozi okna enake velikosti v frčadi.

Zrakotesnost in prezračevanje prostorov

Sodobna gradnja je prinesla kar nekaj sprememb in novosti tako na področju izdelkov, kot tudi pri njihovem načinu vgradnje in uporabe. Objekti so po zaključku gradbenih del precej bolj zrakotesni, zato je redno zračenje prostorov še posebej pomembno – mehansko in fizično z odpiranjem oken, da dosežemo izmenjavo zraka ter vlage. S sodobnimi rešitvami elektrificiranih oken in senčil pa tudi senzorjev za zaznavanje kakovosti zraka v prostoru ter zunanjih vremenskih razmer, lahko vse skupaj skoraj povsejm avtomatiziramo. S tem dosežemo najbolj optimalne pogoje za bivanje in delo, hkrati pa tudi znižamo stroške za ogrevanje ali ohlajanje prostorov.

Možnosti zračenja preko strešnih oken so torej sledeče:

–           Prezračevalna loputa: ta omogoča zračenje pri vodotesno zaprtem oknu. Ko aktivirate loputo, je strešno okno še vedno vodotesno zaprto. Ta način omogoča zračenje mansardnih prostorov tudi v deževnih dneh.

–           Prezračevalni sistem Smart Vent omogoča konstantno prezračevanje z rekuperacijo toplote tudi ob vodotesno zaprtem strešnem oknu. Zasnovan je tako, da se po njegovem zagonu na zračenje preprosto pozabi, saj prezračevanje poteka ves čas, brez aktivnega sodelovanja, pri tem se pa nikjer ne občuti prepiha. Elektrificiran prezračevalni sistem z rekuperacijo je smiselen tudi glede rabe energije, saj za celoletno delovanje potrebuje komaj 26 kWh.

–           VELUX ACTIVE s senzorji iz podjetja NETATMO je preprosta pot do bolj kakovostnega notranjega zraka. Senzorji stalno nadzirajo temperaturo, vlago in količino CO2 v prostoru ter odpirajo ali zapirajo električna strešna okna ter notranja in zunanja senčila VELUX INTEGRA za bolj kakovosten notranji zrak in bolj prijetno bivalno klimo v prostoru. Sistem je preko getaway in hišnega wi-fi omrežja povezan z vremensko napovedjo in skupaj s senzorji v prostoru regulira odpiranje in zapiranje strešnih oken VELUX za bolj kakovosten in zdrav zrak v prostoru. Z odpiranjem in zapiranjem senčil pa sistem preprečuje pregrevanje prostora poleti. Pregled delovanja in upravljanje se izvaja preko brezplačne aplikacije za pametni telefon.

Tudi pozicija strešnih oken je pomembna. Če so ta vgrajena na različnih višinah, lahko pri odpiranju dosežemo intenzivno prezračevanje zaradi vleka, ki nastane ob odpiranju.

Dnevna svetloba nima nadomestka

Za zdrav biološki ritem je bistvena prava količina dnevne svetlobe, ki je ključna za uravnavanje našega cirkadianega (dnevno-nočnega) ritma. Velja tudi, da prostori brez sončne svetlobe dajejo ljudem manj energije za delo. S premišljenim načrtovanjem števila strešnih oken in njihove pozicije, vplivamo na vizualno ugodje pri delu tako, da zagotavljamo stik z zunanjim okoljem in hkrati upravljamo s količino svetlobe v prostoru s pomočjo notranjih in zunanjih senčil.

Pozicija delovne površine

Direktna orientacija pisalne mize proti oknu je v večini primerov zelo problematična in se jo v pisarnah kategorično izogibamo. Če smo s hrbtom obrnjeni proti oknu, bo svetloba padala direktno na zaslon to pa bo povzročilo težave pri osvetljenosti samega zaslona. In na koncu velja še, da za izbiro delovnega kotička izberemo pohištvo, ki nima visokega sijaja, s čimer preprečimo dodatno bleščanje in obremenitev oči.