Kako notranja oprema vpliva na spanec?

Ali ste vedeli, da ureditev spalnice in njena notranja oprema še kako vplivata na naš spanec? Z nekaj preprostimi spremembami lahko tudi vi povsem spremenite njegovo kakovost. Vas zanima s katerimi?
Vonjave

Ta odstavek je namenjen vsem ljubiteljem dišečih sveč ter takšnih in drugačnih dišav. Nekatere dišave namreč stimulirajo spanec in tako onemogočajo, da se pred spanjem zares sprostimo in umirimo. Za večerno sprostitev priporočamo vonj dišeče kanange (yiang-yiang), medtem ko je za prebujanje odlična porova meta. Strokovnjaki narekujejo, da je za vonj spalnice najboljše izbrati bodisi sivko, kamilico ali cedrovino, medtem ko so za delovne kotičke najprimernejša eterična olja poprove mete ali citrusov.


Posebno pozornost v spalnici namenite dišavam.
Nered

Nered na nas deluje vse prej kot sproščujoče. Posledično bo tudi spanec takšen  kot soba — v tem primeru kaotičen. Poskrbite za urejeno spalnico, saj se boste le tako lahko zvečer zadovoljno namestili pod toplo odejo. Priporočamo, da dan začnete tako, da pospravite vse, kar ne sodi v sobo in posteljete posteljo.

Barvna paleta

Kakšnih barv se poslužujete v spalnici? Ali ste vedeli, da izbira le-teh drastično vpliva na spanec? Spalnica je prostor, kjer se človek zvečer umiri in kjer se počuti varnega. Te občutke težko dosežemo z nekoliko bolj drznimi odtenki. To pomeni, da živahne in ostre barvne sheme stimulirajo naše možgane in nam tako onemogočijo, da bi potonili v miren spanec.

Ali imate posteljo na pravem mestu?

Za kakovosten spanec ni pomembna zgolj kvaliteta postelje, pač pa tudi njena postavitev. Strokovnjaki trdijo, da bi iz postelje morali videti vrata, a hkrati bi z vrat morali videti le del postelje. S tem bi povečali občutek varnosti — mi bi videli tistega, ki vstopi v spalnico, on pa nas ne bi. Vzglavje je priporočljivo imeti porinjeno ob zid, okoli ostalih delov postelje pa naj bi bil odprt prostor.

Bodite pozorni na postavitev postelje!

Kakovost spanca ni odvisna zgolj od ureditve spalnice. Kako še lahko pripomoremo k boljšemu spancu, si lahko preberete v preteklem članku.

 

Povzeto po: deloindom.delo.si