Seneni nahod: Stran z njim!

Pomlad že nestrpno trka na naša vrata, s seboj pa vsako leto pripelje enega in istega nepovabljenca – seneni nahod. Nemalo nesrečnežev trpi zaradi tovrstne alergije, medtem ko se drugi veselijo cvetočih rož in toplejših dni. Še sreča, da poznamo nekaj naravnih zdravil, s katerimi lahko olajšate simptome.
Kaj je seneni nahod?

Seneni nahod se najpogosteje pojavi med prehodom od zime do pomladi. Poznamo ga tudi kot alergijo na cvetni prah. Gre za alergijsko vnetje zgornjih dihalnih poti in očesne veznice. Tovrstno alergijsko reakcijo sproščajo predvsem trave, veliko škodljivcev pa pride tudi iz drevesnih krošenj.


Ameriški raziskovalci so ugotovili, da so se sezone alergij na cvetni prah v zadnjih treh desetletjih podaljšale za nekaj manj kot en mesec. Večja količina cvetnega prahu naj bi bila posledica vse višjih temperatur, ki so del podnebnih sprememb.

Naravna zdravila

Seneni nahod lahko ukrotimo s pomočjo nekaterih naravnih zdravil. Ena od teh je aloe vera. Velja za naravno protivnetno sredstvo, ki umirja razdraženo sluznico v našem telesu. Pomaga pri čiščenju jeter ter zmanjša alergijski odziv imunskega sistema.

Kurkuma in ingver sta dve izjemno znani koreniki. Njune blagodejne učinke na seneni nahod poznajo povsod po svetu. Znano je, da stimulirata človeški sistem ter celo izboljšata prebavo. Kombinacija obeh je popolno zdravilo za alergijo na cvetni prah.

Ingver je eden od čudežnih zdravil proti alergiji na cvetni prah.

Čas je, da na štedilnik pristavite vodo in si privoščite čaj iz poprove mete. Poprova meta je izvrstno zelišče za sproščanje zastojev in sluzi okoli nosu.

Še kanček dodatnih nasvetov

Da bi še dodatno olajšali simptome nahoda, vam priporočamo, da 3–5 dni pijete toplo vodo z naribanim svežim ingverjem ali medom. S tem bo telo lažje prebavilo toksine in reguliralo prebavo.

Izogibajte se hladnim obrokom in hladnim živilom nasploh (npr. solata, zelo mrzla voda). Z njimi zmanjšate prebavno zmogljivost telesa. Držite se juh in kuhane zelenjave, izogibajte pa se snovi, ki proizvajajo sluz. V to kategorijo spadajo mlečni izdelki in sladke dobrote.

Če vas muči nahod, si privoščite topel obrok.

 

Povzeto po: ionex.si in deloindom.delo.si