Spomladi ne pozabite na sobne rastline

Prišla je pomlad, z njo pa tudi delo na vrtu. Po navadi se vrtičkarji s polno paro poženejo ven in tako kar pozabijo na sobne rastline. Kako pravzaprav pravilno poskrbeti zanje v spomladanskem času?
Obrišite prah z listov

Toplejši meseci kar kličejo k spomladanskem čiščenju. Kako se ga lotiti čim bolj celovito, si lahko preberete v preteklem članku. No, temeljitega čiščenja morajo biti deležne tudi sobne rastline. Pozimi se namreč v notranjih prostorih nabere veliko prahu. Ta večkrat zaide tudi na liste sobnih rastlin. Vzemite vlažno krpo in ga nežno obrišite.


Presajanje

Pravilno presajanje spodbuja rast rastlin. Priporočljivo je, da se opravila lotite kar na začetku pomladi, torej marca ali aprila. Vedeti pa morate, da je presajanje za nekatere sobne rastline lahko zelo stresno in jim posledično lahko celo škoduje. Zato dobro presodite, če to zares potrebujejo. Prve v čakalni vrsti naj bodo tiste, ki so že prerasle svoj dom. To lahko prepoznate tako, da spremljate rast rastline. Če se je ta skoraj ali popolnoma ustavila, je to znak, da je čas za presajanje. Nekatere celo začnejo kazati znake odmiranja, poleg tega pa postanejo mnogo bolj žejne.

Zalivanje

Pozimi, ko rastline mirujejo, potrebujejo manj vode. Spomladi in v toplejših mesecih pa so prav tako kot mi, nekoliko bolj žejne. Priporočljivo je, da večkrat preverite njihovo prst in če je ta suha, jo le zalijte. Pazite pa na prekomerno zalivanje, saj vas kaj hitro lahko zanese.

Svež zrak

Tudi mi se v toplejšem obdobju vse pogosteje zadržujemo zunaj, saj nam svež zrak še kako dobro dene. Povsem enako je s sobnimi rastlinami. Z odprtim oknom jim privoščite osvežitev s toplim spomladanskim vetričem.

Sonce

Pozimi je priporočljivo, da sobne rastline premaknete bližje oknom, saj tako lahko ujamejo peščico sončnih žarkov. Spomladi pa sonce postaja vedno močnejše, zato jih od okenskih polic nekoliko odmaknite.

 

Povzeto po: dominvrt.si