Velika noč: Najboljša naravna barvila za pirhe

Bliža se največji krščanski praznik – velika noč. Kot kaže, jo bomo letos praznovali v udobju našega doma, kar pa še ne pomeni, da bo manj posebna. V teh dneh nas namreč čaka barvanje velikonočnih jajčk. Za vas imamo pripravljenih nekaj najboljših naravnih barvil za pirhe. Preberite si.
Velika noč kot praznik

Velika noč je največji krščanski praznik. Na ta dan kristjani praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih. Gre za praznik veselja in upanja. Velikonočni prazniki s seboj prinašajo številne tradicionalne dobrote, kot so meso, hren, kruh, potica in pirhi. Zelo pomembno vlogo imajo rdeče obarvani pirhi. Nekdaj so jih naši stari starši barvali kar s čebulnimi olupki. Za to so imeli dva razloga.


Barvanje pirhov s čebulo

Pirhi so po tradiciji torej rdeče barve. Najlažje jih je bilo pobarvati prav z rdečimi in rjavimi čebulnimi olupki. Barvi so dodajali tudi vino, da bi rdečo še bolj poudarili. Včasih ljudje niso imeli veliko, a pri vsaki hiši sta se našla jajce in čebula. Lahko rečemo, da barvanje pirhov s čebulo predstavlja tradicijo. Poglejmo si, kako pobarvamo jajca s čebulnimi olupki.

Potrebovali boste rdeče ali rjave čebulne olupke, jajca, najlonske nogavice, sukanec, travo in različno zelenje. Jajca najprej očistimo in skuhamo. Nanje nato nadevamo rastlinje in okraske. Z razrezanimi deli nogavic iz najlona objamemo jajce in rastlinje, ter jih zavežemo s pomočjo sukanca. Jajca nato damo v posodo, ki je predhodno že napolnjena s čebulnimi olupki. Več kot je olupkov, toliko bolj intenzivna bo barva. Umetnije kuhamo približno pol ure, nato počakamo, da se jajca ohladijo.

Barvanje z borovnicami

Naj bo letošnja velika noč drugačna. Preizkusite se v barvanju pirhov z borovnicami. Vse, kar boste potrebovali (za litrski kozarec, v katerega spravimo 4 jajca) je skodelica zamrznjenih borovnic, skodelica vode, dve žlici alkoholnega kisa in ohlajena razbeljena jajca.

Borovnice najprej dobro zmeljemo v čim bolj homogeno tekočino, ki jo nato temeljito precedimo. Jajca po želji okrasimo s cvetjem in travo, ter izdelke oblečemo v najlonske nogavice. Jajca nato previdno položimo v kozarce in jih zalijemo s tekočino. Kozarci naj bodo nekje na hladnem. Po treh urah bodo vaši pirhi svetlo modre barve, po dvanajstih pa bodo že temno modrih odtenkov.

Kako pa vi barvate pirhe? Ali barve raje kupite v trgovini ali ste pristaši naravnih barvil? Kakorkoli že, želimo vam lepe velikonočne praznike in ostanite zdravi.

 

Povzeto po: dominvrt.si in odprtakuhinja.delo.si