Velika noč je za nami, na mizah pa še vedno kraljujejo velikonočni ostanki. Hladilniki so z njimi natrpani tako kot naši trebuščki. Kako lahko porabimo odvečno hrano? Poiskali smo enostaven recept, s katerim boste velikonočne ostanke spremenili v nove in okusne jedi.
Velikonočni ostanki so po največjem krščanskem prazniku glavna dilema skoraj vsakega gospodinjstva. Največ preglavic nam nedvomno delajo pisana jajca, za katera se zdi, da jim ni konca. V hladilniku se pogosto znajde tudi nekaj koščkov šunke, na mizi pa kruh, ki se nam zdi preveč izsušen, a ga kljub temu ne želimo metati stran. Kako lahko razrešimo te, na prvi pogled, nemogoče dileme? Preprosto, saj za vsak ostanek obstaja recept.
Pica iz velikonočnih ostankov
Najhitrejša in najbolj enostavna rešitev je pica iz velikonočnih ostankov. V hladilniku se vam nedvomno skrivajo vse sestavine za omenjeno jed. Kaj vse potrebujete?
Sestavine:
- 250g moke
- 21g svežega kvasa (polovica zavitka)
- 4 žlice masla (ali en deciliter olja)
- 100ml mlačnega mleka (ali vode)
- pol žličke soli
- ščep origana ali rožmarina
- pol lončka kisle smetane
- pol skodelice naribanega hrena
- majhna čebula
- pest narezane šunke
- dva pirha
- pol skodelice skute
- deciliter tekočega jogurta
Kvas raztopimo v toplem mleku. Raztopimo tudi maslo. V posodi zmešamo moko in sol, v vdolbino na sredini zlijemo kvas ter premešamo. Dodamo maslo in origano. Sestavine dobro zgnetemo, da dobimo lepo testo. Po potrebi dolijemo mleko. Testo pustimo počivati približno pol ure, da vzhaja.
Nasekljamo čebulo in jo popražimo na oljčnem olju. Hren v posebni posodi vmešamo v kislo smetano. Šunko in trdo kuhani jajci narežemo na drobne koščke. Sestavine vmešamo v skuto in jim dodamo tekoči jogurt.
Testo oblikujemo na pekaču in ga premažemo z mešanico kisle smetane in hrena. Potresemo s prepraženo čebulo ter narezano šunko. Po velikonočni pici razporedimo še kupčke jajčne skute. Pečemo 20 minut na 175 stopinjah Celzija.
Povzeto po: siol.net in siol.net