Vosek na vaši najljubši preprogi? Kako ukrepati?

Že kar nekaj dni pridno korakamo skozi praznični december, katerega nedvomno zaznamujejo tudi svečke. Resda izgledajo pomirjujoče, a le dokler ne zagledate voska na vaši najljubši preprogi. Ta lahko postane prava nočna mora! Kako torej ukrepati, če vosek pristane na nezaželjenem mestu?

Dolge zimske večere si je najlepše krajšati ob dobri knjigi in opazovanju gorečih svečk—bodisi dišečih ali tistih, ki krasijo adventni venček. Soj sveč je nedvomno zelo romantična in obenem tudi pomirjujoča poteza. Vse dokler vosek ne pade na eno od preprog…


Kako ukrepati?

Brez panike. Vse se da rešiti in ne, vaša preproga še ni za v smeti. Še preden se panično lotite odstranjevanja madeža, preprečite vosku, da bi stekel vse povprek. Kako ukrepati? Na vosek preprosto položite bodisi vrečko zamrznjene zelenjave ali vrečko z ledom. Pri tem bodite pozorni, da voska ne zmočite. S pomočjo nižjih temperatur se bo ta namreč strdil. Posledično bo manj naporen za odstranjevanje in ne bo prodrl globje v preprogo.

Ko se vosek strdi, ga preprosto strgajte iz preproge s pomočjo navadnega kuhinjskega noža. Še zadnje sledi te neprilike pa lahko kar posesate.

Preden ukrepate, se pozanimajte iz kakšnih materialov je vaša preproga.

Potrebno je tudi raziskati iz katerih materialov je preproga narejena, saj boste le tako lahko presodili, kako pristopiti do težave. Med seboj lahko primerjamo najlon in volno. Prvi material je zelo vzdržljiv in odporen, medtem ko je slednji nekoliko bolj problematičen, saj vlakna vosek hitro vpijejo.

Vročina

Težavo lahko razrešite tudi s pomočjo višjih temperatur. Vosek iz preproge odstranite z uporabo sušilnika za lase ali likalnika. Najprej na mesto pripetljaja položite papirnato brisačo, nato pa uporabite zgoraj omenjene aparate. Brisača bo vpila stopljeni vosek. Pozor! Pazite, da pri omenjenem postopku ne uporabite prevročih aparatur, saj boste s tem naredili več škode kot dobrega.

Sušilec za lase ni uporaben zgolj za oblikovanje pričesk.

Vosek na preprogi je res nadležna stvar. Se je kaj podobnega pripetilo tudi vam? Imate mogoče še kakšen drug, mogoče bolj učinkovit način kako se ga znebiti? Pišite nam.

 

Povzeto po: deloindom.delo.si