Zdravje: Nad zobobol z domačo lekarno

Zobobol je milo rečeno nadležna stvar. Edino in najbolj pravilno ukrepanje je čimprejšnji obisk zobozdravnika, ki bo boleči zob strokovno oskrbel in tako tudi popolnoma odpravil bolečino. Da pa boste lažje in kar se da neboleče dočakali svoj termin, imamo za vas nekaj trikov, kako omiliti zobobol.

Zobobol je največkrat posledica kariesa, okužbe, bolezni dlesni ali kakšne druge zobne težave. Iz povsem nerazložljivega razloga se ta vedno pojavi ob nepravem času – takrat, ko zobozdravniki ne obratujejo. V takšnem primeru lahko poiščete drugo, začasno rešitev, ki jo najdete v domači lekarni.


Ob pojavu zobobola je priporočljivo obiskati zobozdravnika v najkrajšem možnem času.
Čili

Zobobol lahko odpravite s čilijem. Dajte ga v posodico, pokapajte z vodo in mešajte, dokler ne dobite goste zmesi. Pripravljeno pasto nato pomočite v košček vate in pritisnite na boleč zob. Čili vsebuje kapsaicin, ki naj bi zaustavil delovanje fosforja, katerega vloga je prenašanje živčnih impulzov.

Čili vsebuje kapsaicin, ki pripomore pri ublažitvi bolečine.
Slanina

Med dlesen in lice položite tanek košček slanine. Mogoče se vam ta ideja zdi nenavadna ali celo smešna, a sol v slanini deluje protivnetno. Poleg tega zmanjša tudi morebitno oteklino. Edina slaba stran je ta, da se prvi učinki pojavijo šele po štirih urah.

Pšenična trava

Zobobol lahko omilimo s sokom pšenične trave. Z njim je priporočljivo večkrat dnevno izpirati usta. S tem boste omilili bolečino in obenem tudi preprečili nastanek zobne gnilobe. Pšenična trava iz ust in telesa izloča strupe, ki so prisotni v dlesnih.

Česen

Česen ima protivirusne, protiglivične in protibakterijske lastnosti. V njem se nahaja tudi alicin, ki ima močan antibiotični učinek. Ta poskrbi za olajšanje morebitnega prizadetega mesta. Za piko na i pa pomaga tudi pri notranjih okužbah. Da bi olajšali zobobol, česen na drobno nasekljajte, potolčite in ga pustite stati dobrih 10 minut. V tem času se bo aktiviral alicin. Po preteklem času na boleč predel nanesite majhno količino česna. Pustite ga na zobu nekaj minut, nato pa temeljito sperite s slano vodo.

Česen ima protivirusne, protiglivične in protibakterijske lastnosti.

Ob pojavu zobobola je priporočljiv obisk zobozdravnika. Z zgornjimi triki bolečino lahko le ublažimo ne pa popolnoma izničimo.

 

Povzeto po: aktivni.metropolitan.si, preventivarevija.si, zurnal24.si in zastarse.si