Božični kaktus: Kdo sem in kako skrbeti zame?

Božična zvezda je vsekakor povsem klasična in nepogrešljiva rastlina na praznično objeti mizi. Čeprav izgleda čudovito, je skrb zanjo lahko pravi trn v peti. No, za nekoliko manj izkušene rastlinoljubce imamo rešitev—božični kaktus. Kaj sploh je to in kako skrbeti zanj?
Kaj je božični kaktus?

Čeprav je božična zvezda kraljica med prazničnimi rastlinami (kako skrbeti zanjo, si lahko preberete v preteklem članku), ji po izgledu in mogočnosti prav zagotovo konkurira božični kaktus. Njegovo ime se resda ne sliši ni nič kaj romantično, ampak se nam s svojimi prekrasnimi cvetovi hitro oddolži.


Božični kaktus je odličen dodatek k vsaki praznični mizi.

Božični kaktus ne cveti le v božičnem času, ampak lahko že novembra ali celo spomladi. Zaradi tega so v nekaterih angleško govorečih državah rastline poimenovali po času cvetenja. Med drugimi poznamo tudi kaktus zahvalnega dne (Thanksgiving Cactus) in velikonočni kaktus (Easter Cactus).

Velikonočni kaktus.

Božični kaktus spada med členkaste kaktuse. Izvira iz Južne Amerike, natančneje iz priobalnih gozdov jugovzhodne Brazilije. Raste kot epifit, kar pomeni, da korenin nima v zemlji, temveč na drevesnem deblu ali celo na vejah. Najdemo ga lahko na drevesih, v grmovju ali celo na kamenju. Obstaja širok barvni spekter cvetov. Najdete jih v rumeni, oranžni, rožnati, beli in vijoličasti, obstajajo pa tudi kombinacije več barv. Katero pa bi izbrali vi?

Rastni pogoji

Božični kaktus najbolje uspeva v senci. Pozimi ga lahko postavite tudi na nekoliko svetlejše mesto, vendar ne takrat, ko nastavlja popke ali ko cveti. Z vsako drastično spremembo tvegate odpad popkov in cvetov.

Čeprav je božični kaktus izjemno nezahtevna rastlina, je potrebno vedeti nekaj več o njegovi negi.
Kako skrbeti za božični kaktus?

Tovrstne rastline izvirajo iz bolj vlažnih krajev in prav zaradi tega so večkrat “žejne”. Če je zgornja plast prsti suha  na otip, je potrebno kaktus nemudoma zaliti. Pozor! Zalivajte skromno. Če se odvečna voda izmuzne do lukenj na dnu, jo kar hrabro odlijte in tako preprečite, da bi kaktus stal v vlagi.

Praznično rastlino naj bi gnojili vsaka dva tedna od spomladi pa vse do zgodnje jeseni. Pozimi bo zadoščalo če to postorite le enkrat na mesec. Kaktus je potrebno obrezati junija, a pazite, da odrežete le nekaj členkov na koncu vsakega lista.

Najprimernejša temperatura za uspevanje tovrstnega kaktusa se giblje od 15 do 18 stopinj Celzija. Brez skrbi, rastlina se s časom prilagodi tudi na višje temperature. Božični kaktus je potrebno presaditi na 2 do 3 leta oz. takrat, ko posoda postane premajhna oz. ko zemlja postane izčrpana. Najprimernejši letni čas je sicer pomlad, a presaja se lahko v prav vseh mesecih v letu.

 

Povzeto po: dominvrt.si, deloindom.delo.si, klubgaia.com in substral.si