Domači pripravki za čiščenje

Novoletne zaobljube smo sprejeli že kar nekaj časa nazaj in če je bila ena izmed teh tudi čiščenje, je sedaj, ko je pomlad pred vrati, zadnji čas, da se tega lotimo. Da pa ne bomo uporabljali čistil, ki vsebujejo ogromno kemikalij, predstavljamo domače pripravke za čiščenje.


Doma narejeno čistilo za sadje in zelenjavo

Če se še vedno držimo svojih novoletnih zaobljub, potem dnevno jemo sadje in zelenjavo, ki pa jih moramo očisititi pesticidov in dodatkov. Potrebujemo skodelico belega kisa, 2 skodelici filtrirane vode, sok polovice  limone in 3 kapljice eteričnega olja z vonjem limone.

Doma narejeno milo za roke

Sezona gripe in pljučnic se počasi zaključuje, a to še ne pomeni, da si ni več potrebno umivati rok. Sami lahko naredimo doma narejeno milo, ki ga uporabljamo vsak dan. Potrebujemo distilirano vodo, dve jedilni žlici mila, ki bazira na olivnem olju, 2 jedilni žlici kokosovega olja in nekaj kapljic eteričnega olja. Vse sestavine zmešamo skupaj in jih zlijemo v dozirnik za milo.

Doma narejen osvežilec zraka

Očistimo in osvežimo zrak z osvežilcem zraka, vonj katerega lahko določimo sami. Potrebujemo sodo bikarbono, distilirano vodo in eterična olja. Vse skupaj zmešamo in zlijemo v plastenko s pršilom.

Doma narejen mehčalec

Mehki puloverji so še vedno priljubljeni in zanje potrebujemo tudi dober mehčalec, ki ga lahko naredimo kar sami doma. Potrebujemo 6 skodelic vroče vode, 3 skodelice distiliranega belega kisa, 2 skodelici balzama za lase in polovico skodelice sode bikarbone. V posodo nalijemo vodo, dodamo kis in notri vmešamo balzam, nato pa postopoma dodajamo še sodo bikarbono. Počakamo 30 minut in ga shranimo v stekleno posodo.

Doma narajeno čistilo za čiščenje tuš kabine ali banje

Močne kemikalije, ki jih je polno v kupljeni verziji, nas lahko odvrnejo, zato je najbolje, da tudi to pripravimo kar doma. Potrebujemo tekoči detergent za pomivanje in dva kozarca tople vode ter plastenko s pršilom. Plastenko napolnimo z eno skodelico detergenta in dvema skodelicama vode in vsse skupaj dobro zmešamo.

Povzeto po: brit.co