Korenčkova poslastica: Najboljši velikonočni recepti daleč naokrog!

Velika noč velja za največji krščanski praznik. Nedvomno je to tudi čas, ko na plano pokukajo številni velikonočni recepti in čas, ko se mize kar šibijo pod težo dobrot. Letos smo samo za vas poiskali zelo zanimiv in nekoliko drugačen recept, s katerim boste lahko popestrili praznično obloženo mizo.
Korenčkova torta

Velikonočni recepti so v nekaterih gospodinjstvih vsako leto enaki, kar hitro lahko postane dolgočasno. Zakaj letos ne popestrite praznika z novo sladico? Korenčkova torta je postala pravi hit na drugi strani luže. Tam jo poznajo kot “carrot cake”. Če si torej za veliko noč želite privoščiti nekaj sladkega, je korenčkova torta prava izbira, saj s svojimi sestavinami spominja na velikonočne simbole. Je izjemno enostavna za pripravo, zato vam bodo na pomoč lahko priskočili tudi najmlajši.


Sestavine:
  • 100 g zmehčanega masla
  • 140 g sladkorja
  • 1/2 žličke na drobno naribane limonine ali pomarančne lupinice
  • 1 ščepec mletega cimeta
  • 4 rumenjaki
  • 175 g gladke pšenične moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 50 ml mleka
  • 250 g drobno naribanega korenja
  • 4 žlice sladke smetane
  • 125 g mletih lešnikov
  • 4 beljaki
  • 1 ščepec soli
  • 80 g marelične marmelade
  • 140 g sladkorja v prahu
  • 4 žlice češnjevca
  • 2 žlici popraženih mandljevih lističev
  • maslo in moka za model
Priprava:

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Model za torto (priporočljiv premer 24mm) premažemo z maslom in ga pomokamo.

Z električnim mešalnikom temeljito premešamo zmehčano maslo ter mu postopoma dodajamo sladkor, lupinico in cimet. Mešamo, dokler ne dobimo lepe mase. V zmes postopoma dodamo rumenjake. Hitrost mešalnika je pri tem priporočljivo nekoliko zmanjšati. Moko zmešamo s pecilnim praškom, jo presejemo in jo s pomočjo mleka vmešamo v zmes. 

V posebni posodi zmešamo korenček, smetano in lešnike. Mešanico dodamo testu. V posebni skledi stepemo sol in beljake, nato pa tudi te postopoma zmešamo s testom.

Testo stresemo v pripravljen model za torto. Poskrbimo, da je enakomerno razmazano po pekaču in da je vrhnji sloj lepo oblikovan. Pečemo približno 45 minut oz. dokler testo ni pečeno. Pečeno je takrat, ko je na otip lepo prožno, na zobotrebcu, ki ga zapičimo v testo, pa ni ostankov.

Torto hladimo v pekaču dobrih 10 minut, potem pa jo lahko položimo na mrežico in počakamo, da se povsem ohladi. Za piko na i jo premažemo s toplo marelično marmelado.

V skledi zmešamo sladkor v prahu in češnjevec. Mešamo, dokler ne dobimo gladke tekoče mase. Z njo po vrhu in obodu premažemo torto. Okrasimo jo s popraženimi mandljevimi lističi in marcipanovimi korenčki. Serviramo jo na velik krožnik ali pladenj in postrežemo.

Velika noč nedvomno zaznamujejo tudi pirhi. V preteklem članku si lahko preberete nekaj idej, kako jih pobarvati na povsem naraven način.

 

Povzeto po: okusno.je