Stopili smo v jesenske mesece in kaj kmalu nas bo pričakala noč čarovnic. To je čas, ko hiše na okenske police dobijo prav posebno dekoracijo – izrezane buče. No, te pa niso koristne zgolj za preganjanje duhov in vampirjev, pač pa so odlična sestavina za številne dobrote. Naj se jesenska kuharija začne!
Kuharija je še posebno vesela jeseni, saj v kuhinji zadiši po kostanju in bučah. Kaj vse lahko pričaramo iz buč? Če vas zanima, kar nadaljujte z branjem.
Buče so zdravilne
Ali ste vedeli, da imajo buče številne zdravilne učinke? Dokazano namreč pospešujejo izločanje urina, prav tako pa zdravniki priporočajo, da jih nekoliko večkrat uživajo ljudje z boleznim kot so protin, vnetje ledvic, revmatizem, sladkorna bolezen ter vnetje sečnega mehurja. Delujejo tudi kot pomirjevalo, koristne pa so tudi pri vnetjih tankega črevesja in pri krvavi diareji.
Brezglutenski bučni kruh
Na spletni strani studentska-vadba.si so pripravili zelo mamljiv recept za kruh letošnje jeseni.
Sestavine:
- 1 skodelica bučnega pireja
- 2 skodelici ovsenih kosmičev
- 2 veliki jajci
- 1/2 skodelice medu
- 1/2 skodelice sladkorja
- 1 čajna žlička sode bikarbone
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
- 1/2 čajne žličke cimeta
- 1/4 čajne žličke zmletih klinčkov
- ščepec muškatnega oreščka
- 1/2 čajne žličke soli
- 1/2 skodelice pekanovih orehov
Priprava
Pečico predhodno segrejte na 180 stopinj in pripravite pekač ter ga obložite s papirjem za peko. Približno eno minuto mešajte bučni pire, ovsene kosmiče, jajca, med, sodo bikarbono, vanilijo, cimet, klinčke, muškatni orešček in sol. Mešajte toliko časa, da nastane gladka masa. To zlijte v pekač in čeznjo potresite pekanove orehe. Pokrijte z aluminijasto folijo in pecite cca. 35 minut. Kruh naj se nato še 15 minut hladi v pekaču. Po pretečenem času ga vzemite iz pekača in pustite, da se do konca ohladi.
Bučni vaflji
Na spletnem naslovu odprtakuhinja.delo.si pa so svojim bralcem predstavili recept kuharske zvezdnice Marthe Stewart. Njena kuharija je enostavno božanska, tokrat pa vas je razvajala z bučnimi vaflji.
Sestavine:
- 2 skodelici moke
- 1 žlička cimeta, ščepec mletih klinčkov, 1 žlička ingverja v prahu, 1/4 žličke nastrganega muškatnega oreščka
- 1 žlička pecilnega praška, 1/2 žličke sode bikarbone
- 1/4 skodelice sladkorja
- 1 žlička soli
- 1 in 3/4 skodelice mleka
- 3 jajca
- 1/2 skodelice masla (raztopljen in ohlajen)
- 1/2 skodelice bučnega pireja
- maščoba za peko
- javorjev sirup
Priprava
Najprej segrejemo opekač za vaflje. V posodi zmešamo moko, začimbe, sladkor, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol. V posebni posodi prav tako zmešamo jajca, mleko, bučni pire ter stopljeno maslo. Suhi mešanici nato primešamo mokro. Opekač namastimo in spečemo vaflje. Ti so gotovi, ko so zlatorjave barve. Jed postrežemo z javorjevim sirupom, medom ali jogurtom. Pa dober tek!
Da pa bi ustvarjanje v kuhinji potekalo kot po maslu, si v preteklem članku preberite katere napake so najpogostejše pri kuharjih začetnikih.
Povzeto po: studentska-vadba.si, odprtakuhinja.delo.si in bodieko.si