Poletna vročina: Kako si olajšati te peklensko vroče dni?

Poletna vročina je v naše kraje stopila z veliko nogo. Živo srebro se vzpenja vse višje in za marsikoga so takšni dnevi prava muka. Kako si lahko olajšamo te peklensko vroče mesece?

Poletna vročina je lahko izjemno nevarna za telo neglede na našo starost. Pomembno je, da pravočasno prepoznamo znake, ki nam jih pošilja naš organizem, ko se začenja pregrevati. Med te spadajo otekanje sklepov, glavobol, šibkost, utrujenost, slabost, zmedenost in podobno. Če imate prej omenjene simptome, se nikar ne zadržujte na soncu, telo pa čimprej ohladite, saj vas ogroža vročinski udar. Kako torej poskrbeti zase v teh peklensko vročih dneh?


Poskrbimo za zadostno količino tekočine

Ko se živo srebro povzpne višje, mi pa smo fizično bolj aktivni kot sicer, moramo spiti več litrov tekočine dnevno. Težko je kar določiti koliko moramo spiti, saj je to odvisno od vsakega posameznika. Poslušati moramo svoje telo. Naj bo orientacijska mera za vse približno tri litre tekočine dnevno. Napitki naj ne bodo ne prehladni in ne pretopli. S premrzlo pijačo si lahko prehladimo grlo in si preveč shladimo želodec, medtem ko se preostalo telo sploh ne bo shladilo. Z vročo pijačo pa bomo dosegli zgolj to, da bo naše že tako pregreto telo še bolj zakuhalo. Idealna rešitev je, da čim večkrat posežemo po mlačnih napitkih.

Poleti moramo popiti zadostno količino tekočine.
Ali je klima res dobra za nas?

Poletna vročina kar kriči po klimi. Pa vendar, ali je ta res primerna za nas in naše zdravje? Čeprav marsikoga večkrat prime, da bi se kar ulegel naravnost pred klimo, je to vse prej kot pametno početje. S takšnimi dejanji naše telo izpostavljamo nevarnosti prehlada. Od klime se nam lahko celo vname rebrna mrena, lahko se nam zakrčijo mišice ali utrpimo hujši glavobol. Izogibati se moramo direktni izpostavljenosti klime. To velja tudi v avtu. Zrak znotraj štirih sten ali v avtu naj nikoli ne bo več kot pet ali šest stopinj hladnejši kot ozračje zunaj. Zavarujmo se prevelikih temperaturnih sprememb.

Hura za sadje in zelenjavo!

Sadje in zelenjava sta v vročih poletnih dneh naša najboljša prijatelja. Še posebno tiste vrste, ki vsebujejo veliko vode. Tovrstne dobrote nam bodo naredile ogromno uslugo, saj bomo tako vase dobili še nekaj dodatne tekočine, ki jo enostavno potrebujemo.

Sadje in zelenjava sta naša najboljša prijatelja.
Skok v vodo

Ali sploh obstaja kaj boljšega kot skok v vodo na vroč poletni dan? Vse lepo in prav, a moramo biti pazljivi, kako mrzla je voda. Biti moramo previdni. Ko se namreč iz 30 ali 35 stopinj vržemo v 18 stopinj mrzlo vodo, lahko naš organizem doživi šok.

 

Povzeto po: vizita.si in dioptrija.si