Tega o posteljnini zagotovo niste vedeli

Nič ni lepšega od ležanja na sveže oprani posteljnini. Ali ste vedeli, da povprečen človek v postelji preživi kar tretjino svojega življenja? Kljub rednemu pranju odej in prevlek, se le-te lahko kaj hitro spremenijo v pravo leglo bakterij.
Gravitacija je eden od krivcev za umazano posteljo

Raziskave so pokazale, da ljudje na posteljnini proizvedemo približno 26 litrov znoja vsako leto. Si morate misliti? Testni vzorec perja in sintetičnih blazin, starih 1,5 leta do 20 let, naj bi vseboval kar 16 različnih vrst gliv. Toliko o spanju na čisti postelji. Ker iz preteklih člankov dobro vemo, zakaj in kako oprati posteljnino, se bomo danes osredotočili na posledice spanja v leglu bakterij.


Poleg glivic in bakterij, ki prihajajo iz znoja ter ostalih telesnih izločkov, nas v spanec pospremijo tudi tuji mikrobi. To so bodisi živalski prhljaj, cvetni prah, ostanki pršic ali iztrebki. Umazani postelji se torej ne moremo izogniti. Drugi razlog za nečisto posteljo je, verjeli ali ne, gravitacija. Ta je ena glavnih krivcev, ki nesramno raznaša umazane delce na naše preobleke.

Na postelje se včasih prikradejo tudi naši ljubljenčki.
Kako izbrati pravo?

Posteljnini je potrebno nameniti dovolj pozornosti že ob samem nakupu. Ali ste vedeli, da napačna izbira in nega le-te povzroča nespečnost? Če dvakrat pomislimo, je to povsem logično. S čim pa se največkrat pokrije povprečen Slovenec? Raziskave so pokazale, da imamo najraje srednje tople prešite odeje in naravna polnila. Če imate tudi vi, dragi bralci, najraje prav to, vam priporočamo, da naslednjič posežete po odejah polnjenih bodisi z bombažem, volno, kameljo dlako, svilo ali puhom. Za vse nesrečneže, ki ste nekoliko bolj nagnjeni k alergijam in astmatskim napadom strokovnjaki odsvetujejo naravne materiale. Potemtakem je priporočljivo, da premislite o polnilih s poliestrnimi vlakni ali svilo.

Kako pogosto prati posteljnino?

Čeprav že tisoč in en članek opeva, na koliko časa je potrebno pranje posteljnine, se še vedno najdejo posamezniki, ki ji privoščijo tuš zgolj enkrat na mesec. Posteljnino naj bi prali vsaj na vsaka dva tedna! V postelji namreč preživimo najmanj tretjino dneva, kjer se tudi znojimo, delamo, nekateri celo jedo.

Postelja ni zgolj prostor za spanje.

Povzeto po: dominvrt.si, dominvrt.si in tekstil.si