Higiena: Razkrivamo skrivnosti do čiste posteljnine

Ste vedeli, da povprečen človek v postelji preživi približno tretjino svojega življenja? Prav zato bi moral vsak posameznik primerno poskrbeti za redno pranje posteljnine in rjuh. Zakaj in kako moramo zanje skrbeti, si lahko preberete v nadaljevanju.

Rjuhe in posteljnine ponoči vpijajo naš znoj, odmrle kožne celice, bakterije in pršice. Vsi ti organizmi so lahko glavni krivec za prehlade in poslabšana stanja alergij. Kako pogosto je pravzaprav priporočljivo menjati posteljnino?


Pranje vsak teden

Posteljnine in rjuhe je priporočljivo prati enkrat na teden. Če jih menjate manj pogosto je čas, da se prebudite. Nekateri postelje ne uporabljajo zgolj za spanje, temveč tudi kot jedilnico, pisarno, kino in celo telovadnico. V tem primeru priporočamo, da posteljnino zamenjate ali vsaj dobro prezračite vsak drugi dan. Enako se priporoča v primeru bolezni in prekomernega potenja.

Kako prati posteljnino in rjuhe?

Posteljnine in rjuhe perite na višjih temperaturah (običajno pri 60 stopinjah Celzija). Po pranju blago dobro zlikajte. Tako ga boste še dodatno dezinficirali in se znebili škodljivih organizmov. Pri samem pranju pazite, da ne obremenjujete pralnega stroja. V boben ne nalagajte preveč rjuh. Te namreč za temeljito čiščenje potrebujejo dovolj prostora. Prav tako se izogibajte pranju posteljnine skupaj z brisačami. S tem se boste izognili poškodbam blaga.

Sušenje posteljnine

Poskrbite, da posteljnino in rjuhe po pranju dobro iztrepete. S tem se izognete gubanju in mečkanju blaga. Če se le da, posteljnino sušite na zraku. Tako se boste znebili vseh pršic, ki so se vam morda skrile. Poleg tega vam bo sonce še dodatno pobelilo vašo posteljnino.

Kdaj kupiti nov vzglavnik in odejo?

Če vzglavnike redno perete, zračite in rahljate, jih lahko obdržite približno pet let. Po tem pa jih je že priporočljivo zamenjati. Polnilo v njih po vsem tem času namreč ne zagotavlja zdrave opore telesu, hkrati pa se v polnilu stalno razvijajo alergeni mikroorganizmi.

Povzeto po: deloindom.delo.si in staninvest.si